Żeberka pieczone w sosie barbecue
Zrobiło się zdecydowanie chłodniej. Można odetchnąć i w nocy się wyspać. Możemy w końcu odpalić piekarnik i przygotować jakiś konkret:-) Dla mojego męża zawsze będzie to mięso. Ja latem wolę jeść warzywa, ale czego się nie robi dla bliskich.
Przepis Michela Moran, znaleziony na stronie
Doradca smaku ( klik ).
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- olej,
- sól morska,
- pieprz czarny mielony.
Sos barbecue:
- 0,5 l bulionu,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżeczki sosu worcestershire,
- 2 - 3 goździki,
- 200 ml wina czerwonego wytrawnego,
- oliwa,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki,
- papryka wędzona mielona.
Przygotowanie:
Żeberka poporcjować, przyprawić z obu stron solą i pieprzem i podsmażyć na oleju do zrumienienia. Tak przygotowane mięso włożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika nastawionego na 160 - 180 stopni C na ok. 35 minut. By przygotować sos barbecue do rondelka wlać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowany czosnek. Podsmażyć chwilę i dodać pokrojoną drobno paprykę czerwoną. Po chwili dolać wino czerwone, miód i koncentrat pomidorowy. Wszystko porządnie wymieszać. Teraz dodać 2 łyżki musztardy, sos worcestershire oraz bulion warzywny. Całość dobrze wymieszać i gdy sos się zagotuje, dodać goździki. Sos gotować przez ok. 35 minut. Następnie blenderem zmiksować i doprawić solą i ostrą papryką. Wyjąć żeberka z piekarnika, posmarować obficie sosem barbecue z obu stron i włożyć je z powrotem do piekarnika na co najmniej 1,5 godziny. Zmniejszyć temperaturę do 120 – 130 stopni C. Co 15 - 20 minut przełożyć żeberka na drugą stronę. Po około 1,5 -2 h wyjąć żeberka na talerz i podawać. Można na talerzu jeszcze posmarować sosem barbecue.