Spaghetti al pesto trapanese


Zdjęcie - Spaghetti al pesto trapanese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś kolejna pyszna propozycja obiadowa z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu". Robi się szybko, a smak jest rewelacyjny. Spaghetti z pesto sycylijskim z Trapani to pyszne połączenie migdałów, pomidorków cherry, świeżej bazylii, czosnku, oliwy i sera pecorino lub parmigiano reggiano. Ja użyłam tego drugiego. Polecam, naprawdę warto spróbować :-) Miłego dnia :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g pomidorków cherry
  • spora garść świeżej bazylii
  • 2-5 ząbków czosnku (ja dałam 4)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 80 g migdałów bez skórki lub ze skórką
  • sól
  • pieprz
  • 8-10 łyżek startego sera pecorino lub parmigiano reggiano (u mnie ten drugi)
  • tarty ser typu pecorino lub parmigiano reggiano do posypania


1. Pomidorki myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na sitko i wstawiamy do zlewu, żeby utraciły trochę swojego soku.
2. Do misy blendera wkładamy migdały, pokrojony w plasterki czosnek, listki bazylii oraz oliwę i miksujemy blenderem do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Jeśli chcemy żeby nasz sos był jedwabiście gładki musimy dłużej miksować, jeśli wolimy bardziej charakterny, chrupiące to miksujemy krócej.
3. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser pecorino lub paimigiano reggiano i pokrojone w kosteczkę pomidorki. Blendujemy aż wszystkie składniki się połączą.
4. Teraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy, żeby smaki nam się przegryzły.
5. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
6. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i możemy podlać strużką oliwy z oliwek extra virgin. Smacznego :-)

Zdjęcie - Spaghetti al pesto trapanese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Spaghetti al pesto trapanese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Spaghetti al pesto trapanese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Spaghetti al pesto trapanese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mini pączki z ricottą

Mini pączki z ricottą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z rukoli

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Marchew w sosie winegret
1

Marchew w sosie winegret

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin
1

Chińskie naleśniki z kaczką, o…

food² food²
Food Square

Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Makaron w cukiniowo-serowym sosie z brokułami

Makaron w cukiniowo-serowym so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Panierowane bakłażany z mozzarellą
1

Panierowane bakłażany z mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ryba z sosie curry – szybki obiad
1

Ryba z sosie curry – szybki ob…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotlety w panierce grzybowo-serowej

Kotlety w panierce grzybowo-se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku