Spaghetti al pesto trapanese


Zdjęcie - Spaghetti al pesto trapanese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś kolejna pyszna propozycja obiadowa z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu". Robi się szybko, a smak jest rewelacyjny. Spaghetti z pesto sycylijskim z Trapani to pyszne połączenie migdałów, pomidorków cherry, świeżej bazylii, czosnku, oliwy i sera pecorino lub parmigiano reggiano. Ja użyłam tego drugiego. Polecam, naprawdę warto spróbować :-) Miłego dnia :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g pomidorków cherry
  • spora garść świeżej bazylii
  • 2-5 ząbków czosnku (ja dałam 4)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 80 g migdałów bez skórki lub ze skórką
  • sól
  • pieprz
  • 8-10 łyżek startego sera pecorino lub parmigiano reggiano (u mnie ten drugi)
  • tarty ser typu pecorino lub parmigiano reggiano do posypania


1. Pomidorki myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na sitko i wstawiamy do zlewu, żeby utraciły trochę swojego soku.
2. Do misy blendera wkładamy migdały, pokrojony w plasterki czosnek, listki bazylii oraz oliwę i miksujemy blenderem do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Jeśli chcemy żeby nasz sos był jedwabiście gładki musimy dłużej miksować, jeśli wolimy bardziej charakterny, chrupiące to miksujemy krócej.
3. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser pecorino lub paimigiano reggiano i pokrojone w kosteczkę pomidorki. Blendujemy aż wszystkie składniki się połączą.
4. Teraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy, żeby smaki nam się przegryzły.
5. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
6. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i możemy podlać strużką oliwy z oliwek extra virgin. Smacznego :-)

Zdjęcie - Spaghetti al pesto trapanese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Spaghetti al pesto trapanese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Spaghetti al pesto trapanese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Spaghetti al pesto trapanese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur

Kaczka z purée z kalafiora i k…

food² food²
Food Square

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki

Kotlety mielone z papryką i na…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kaszotto, które leczo

Kaszotto, które leczo

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka

Gulasz drobiowy z piersi kurcz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Penne z brukselką i boczkiem

Penne z brukselką i boczkiem

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Placki z dyni

Placki z dyni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Krem orzechowy
1

Krem orzechowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Drop scones - szkockie naleśniki

Drop scones - szkockie naleśni…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Francesinha

Francesinha

food² food²
Food Square

Pstrąg pieczony z czosnkiem
1

Pstrąg pieczony z czosnkiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Malinowe racuszki na jogurcie

Malinowe racuszki na jogurcie

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pieczona dorada
1

Pieczona dorada

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!