Delikatna, lekko słodka sałatka z ryżem, kurczakiem, ananasem i miodowym sosem. Sałatki ryżowe są lekkie, a tutaj delikatności dodaje soczysty ananas. Jeżeli zostanie Ci kawałek ananasa, np. nie wykorzystasz do soku, przygotuj ryżową sałatkę na smakowitą kolację, albo do śniadaniówki do pracy i do szkoły 🙂
Kotlety pożarskie z mięsa drobiowego to smaczna, delikatniejsza odmiana klasycznych mielonych z wieprzowiny (lub wieprzowiny i wołowiny). Przygotowuje się je równie szybko, nie ma w tym nic skomplikowanego, a zawsze to coś innego czym można zaskoczyć rodzinkę. Myślę, że u nas będą się one pojawiać częściej, spróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście :)
Jak tylko jest u nas w domu jakaś impreza, to zawsze robimy jakieś przekąski z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami. Wszyscy je lubią chrupać same lub zamiast pieczywa jako dodatek do sałatki. Moje starsze dziecko i mąż również fanami takich przekąsek są. Tym razem proste, szybkie ślimaczki. Ciasto posmarowałam dobrej jakości ketchupem, posypałam oregano, na to salami, kukurydza i mozzarella. Kroimy, pieczemy i gotowe :-)
Nawet nie wyobrażacie sobie z jaką radością dołączyłam do marcowej piekarni Amber. Mimo, że chleb nie wyszedł mi wzorcowy. Użyłam zbyt dużej foremki i zapomniałam dodać cebulki... Jednak był warty upieczenia i pojawi się na naszym na stole jeszcze nie raz:-) Oczywiście mąki pytlowej nie dostałam i przesiewałam żytnią typ 720.
Mąkę pszenną mieszamy z orzechami. Dodajemy masło, 2 jajka, łyżkę cukru i zagniatamy kruche ciasto.
Ciastem wykładamy formę o wymiarach 20x30 cm i schładzamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180ºC. Podpiekamy spód sernika przez około 15 minut.
Twaróg miksujemy z 3 żółtkami, 3 całymi jajkami, kajmakiem oraz 50 g cukru. Niezbyt długo, tylko do połączenia się składników
Bulion podgrzewamy. Do gorącego płynu wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
4 jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy w zimnej wodzie, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do jajek ścieramy żółty ser...
Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy jest miękka, dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 1 minutę. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
2 jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i kroimy na połówki...
Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek.
Mięso dzielimy na plastry i rozbijamy je cienko tłuczkiem.
Schab oprószamy solą i pieprzem. Na każdej porcji układamy po dwa jajka i zawijamy rolady. Spinamy wykałaczką lub związujemy sznurkiem.
Roladki obtaczamy w mące i obsmażamy na Kujawskim na złoty kolor z każdej strony...
Knoppers to przepyszny deser przełożony masą mleczną i czekoladowo-orzechową inspirowany popularnym wafelkiem. Przygotowanie takiego smakołyku trwa krótką chwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje.
By pogodzić skrajne nastroje kulinarne, zrobiłam fetę na ciepło. Bardzo lubię pieczoną fetę, ale tym razem usmażyłam ją na patelni. Dołożyłam orzeźwiająca, dzięki dodatkowi soku z limonki, sałatkę z buraczków, a kontrastu i solidnej podstawy dodało potrawie purée z fasolki cannellini. Całość wypadła naprawdę dobrze, a najbardziej zachwycone były dzieci, bo danie niby wyglądało swojsko, a jednak samkowało oryginalnie.
Sałatka ze szpinaku z kalarepą i soczyście zielonymi pistacjami. Czy może być bardziej wiosenne danie? Chyba nie, a już na pewno nie może być bardziej zielone i pyszne.
Moje młodsze dziecko nie przepada za jajkami. Przemycam gdzie się da i jak się da. Tym razem spróbowałam z kotletami jajecznymi. Dobrze doprawiłam, dobrze rozgniotłam, żeby nie poznała, że to jajka, dodałam kiełki brokuła bo taką zieleninkę miałam tylko i zjadła. Okazało się, że pyszne, zostawiłam jej nawet na drugi dzień. Trzeba sobie jakoś radzić ;-) Z podanych składników mnie wyszło 11 mniejszych kotlecików. Polecam, kotleciki pyszne