Paluszki serowe z ciasta francuskiego


Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Paluszki z ciasta francuskiego z mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na imprezę, mogą być dodatkiem do sałatek, barszczu czerwonego. Robi się je szybko, myślę, że taka szybka przekąska przyda się każdemu. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g startej mozzarelli lub jeśli wolicie to może być ser żółty typu gouda, edam
  • słodka papryka
  • czarny sezam
  • jajko
  • pieprz
  • sól


1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, przecinamy na dwie równe części (mamy mieć dwa długie pozioma paski)
3. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim jedną połowę ciasta (resztę jajka zostawiamy). Jajko oprószamy pieprzem i solą. Teraz na jajka wykładamy starty ser, który oprószamy słodką papryką. Po wyłożeniu całego nakładamy drugą połowę ciasta i dociskamy.
4. Ostrym nożem kroimy około 2 cm paski, łapiemy za końce i zwijamy w spiralki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Za pomocą pędzla smarujemy każdy paluszek jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
Pieczemy około 20 - 25 minut, funkcja termoobieg :-) Po upieczeniu studzimy na kratce :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową

Wołowina po wietnamsku z broku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Łosoś jurajski, fasolka szparagowa, cukinia i sos z salsą truflową…

Łosoś jurajski, fasolka szpara…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łatwy pudding z wiśniami

Łatwy pudding z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mus czekoladowy z aquafaby

Mus czekoladowy z aquafaby

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Filet z dorsza pieczony z pesto i pomidorami

Filet z dorsza pieczony z pest…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Twarogowe knedle z truskawkami i orzechową posypką

Twarogowe knedle z truskawkami…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Mini pączki serowe

Mini pączki serowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zawijaski z pastą serową
1

Zawijaski z pastą serową

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Zakręcone pączki afrykańskie

Zakręcone pączki afrykańskie

aronia aronia
Wiem co jem

Przepis na proste pączki Babci Basi
2

Przepis na proste pączki Babci…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ceviche z tuńczyka. Dla Niej i dla Niej

Ceviche z tuńczyka. Dla Niej i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Koreczki z melonem, prosciutto, serem i oliwkami
1

Koreczki z melonem, prosciutto…

food² food²
Food Square