Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Paluszki z ciasta francuskiego z mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na imprezę, mogą być dodatkiem do sałatek, barszczu czerwonego. Robi się je szybko, myślę, że taka szybka przekąska przyda się każdemu. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g startej mozzarelli lub jeśli wolicie to może być ser żółty typu gouda, edam
  • słodka papryka
  • czarny sezam
  • jajko
  • pieprz
  • sól


1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, przecinamy na dwie równe części (mamy mieć dwa długie pozioma paski)
3. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim jedną połowę ciasta (resztę jajka zostawiamy). Jajko oprószamy pieprzem i solą. Teraz na jajka wykładamy starty ser, który oprószamy słodką papryką. Po wyłożeniu całego nakładamy drugą połowę ciasta i dociskamy.
4. Ostrym nożem kroimy około 2 cm paski, łapiemy za końce i zwijamy w spiralki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Za pomocą pędzla smarujemy każdy paluszek jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
Pieczemy około 20 - 25 minut, funkcja termoobieg :-) Po upieczeniu studzimy na kratce :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów