Paluszki serowe z ciasta francuskiego


Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Paluszki z ciasta francuskiego z mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na imprezę, mogą być dodatkiem do sałatek, barszczu czerwonego. Robi się je szybko, myślę, że taka szybka przekąska przyda się każdemu. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g startej mozzarelli lub jeśli wolicie to może być ser żółty typu gouda, edam
  • słodka papryka
  • czarny sezam
  • jajko
  • pieprz
  • sól


1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, przecinamy na dwie równe części (mamy mieć dwa długie pozioma paski)
3. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim jedną połowę ciasta (resztę jajka zostawiamy). Jajko oprószamy pieprzem i solą. Teraz na jajka wykładamy starty ser, który oprószamy słodką papryką. Po wyłożeniu całego nakładamy drugą połowę ciasta i dociskamy.
4. Ostrym nożem kroimy około 2 cm paski, łapiemy za końce i zwijamy w spiralki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Za pomocą pędzla smarujemy każdy paluszek jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
Pieczemy około 20 - 25 minut, funkcja termoobieg :-) Po upieczeniu studzimy na kratce :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Carpaccio z kalarepy

Carpaccio z kalarepy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Awanturka z bryndzy

Awanturka z bryndzy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym

Śledzie z marynowanymi kurkami…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Carpaccio z borowików

Carpaccio z borowików

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Wrapy z dipem łososiowym

Wrapy z dipem łososiowym

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Makaron z brokułami i pesto brokułowym

Makaron z brokułami i pesto br…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną

Zasmażane buraczki na winie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z brokułów z żurawiną i pestkami słonecznika

Sałatka z brokułów z żurawiną…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli

Awanturka – pasta z twarogu i…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

Kaszotto z burakami, serem hal…

food² food²
Food Square

Pasta jajeczna z łososiem i koperkiem
1

Pasta jajeczna z łososiem i ko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim