Surówka z ogórka w stylu azjatyckim – szybka i prosta
Surówka z ogórka może mieć wiele odsłon i wersji. Od mizerii, po finezyjne ogórkowe spaghetti, które swoją drogą uwielbiam podawać swojej rodzinie. Ogórek bowiem jest tak uniwersalnym i wdzięcznym warzywem, że świetnie komponuje się z wieloma innymi smakami.
Raz będzie klasyczną polską mizerią, innym razem greckim tzatziki, a jeszcze innym – szybką sałatką w azjatyckim stylu. Za każdym razem może to być nieco inna surówka z ogórka, bo możliwości jest wiele. Wszystko zależy do czego chcemy ją podać, no i od aktualnej zawartości naszej spiżarni.
Tym razem postawiłam na prostotę w czystej formie. Surówka składa się niemal w całości z ogórka gruntowego, bo takie właśnie lubię najbardziej i często stanowią podstawę moich posiłków oraz przekąsek. Ogórek pokroiłam niedbale w cienkie słupki i dodałam zaledwie kilka prostych przypraw. To, co otrzymałam to natomiast o wiele więcej niż zwyczajna surówka. Musicie tego koniecznie spróbować i zapewniam, że stanie się Waszą ulubioną już od pierwszego kęsa.
Surówka w tej wersji świetnie komponuje się z pieczonymi i krótko smażonymi mięsami, a także jako świeży dodatek do dań z grilla. Jej orzeźwiający smak nie tylko fantastycznie oczyszcza podniebienie, ale także pobudza apetyt. Na dodatek jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Na jej korzyść przemawia także fakt, że koszt jej przyrządzenia to zaledwie kilka groszy, bo żaden se składników nie jest drogi, czy trudno dostępny.
Przygotujcie tę prostą surówkę pachnącą świeżym imbirem, chili i olejem sezamowym jak najszybciej.
Prosta surówka z ogórka Azjatycka wersja surówki z ogórka. Prosta, szybka i tania do przygotowania. Jej smak zachwyci każdego.
Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 0 minutes Okazja: Obiad
Rodzaj dania: surówka
Słowa kluczowe: ogórek
Porcji: 4 porcje
Składniki
- 300 g ogórków
- 50 g czerwonej cebuli
- świeży imbir kawałek o dł ok 1cm
- 1/2 papryczki chili
- 1 limonka
- 15 ml jasnego sosu sojowego
- 45 ml oleju lub oliwy
- 5 ml oleju sezamowego prażonego
- 1 pęczek kolendry
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku
- Ogórek pokrój w słupki i oprósz solą. Odstaw na pół minuty, a następnie odciśnij go z wytrąconej wody.
- Dodaj starty imbir, posiekaną cebulę i chili.
- W osobnym naczyniu wymieszaj olej, olej sezamowy, sok wyciśnięty z 1 limonki oraz sos sojowy. Polej warzywa i wymieszaj.
- Do surówki dodaj połowę poszarpanej kolendry. Oprósz świeży zmielonym pieprzem i udekoruj pozostałą kolendrą.
- Podawaj jako dodatek do mięs: smażonych, pieczonych lub z grilla.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!
Zobacz inne przepisy na grilla Surówka z ogórka w stylu azjatyckim – szybka i prostaSmażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissaSzaszłyki z grilla – prosty sposób na indykaTabbouleh – prosta letnia sałatka z bulguremSałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałamiGrillowana ryba z pietruszkową gremolatą – karmazynLetnia sałatka ze szpinaku i ziemniakówGrillowana pierś kurczaka z sałatką z bobu i młodych ziemniakówQuinoa z grillowanym serem i paprykąPieczona dorada z salsą ananasową