Mięso mielimy w maszynce lub bardzo drobno kroimy.
Dodajemy musztardę, olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy koło, robimy wgłębienie, do którego wbijamy żółtko, a po bokach dodajemy drobno pokrojone grzyby, ogórki i cebulę...
Gotujemy wywar na świeżych żeberkach, przyprawach i suszonych grzybach.
W osobnym garnku gotujemy pokrojoną kapustę w wodzie z kiszenia kapusty.
Na patelni rozgrzewamy olej i wytapiamy skwarki z wędzonej słoniny, dodajemy do wywaru z kiszoną kapustą.
Mój mąż lubi faszerowaną paprykę, inne warzywa takie jak cukinia czy bakłażana też. Tym razem padło na to pierwsze. Farsz to ryż jaśminowy z kolei mój ulubiony, cukinia, suszone pomidory, zielone oliwki. Dodałam też dużo czosnku niedźwiedziego, który kupiłam na ryneczku. Wierzch posypany startą mozzarellą. Do farszu możecie dodać też mięso, jeśli lubicie, my woleliśmy wersję bez. Papryki wyszły pyszne, polecam.
Dla mnie ten przepis na bezy, ze starego zeszytu jest niezawodny. Bezy pieczemy ( suszymy ) w stałej temperaturze 140 stopni. W czasie suszenia, nie otwieramy piekarnika. Gotowe bezy są bardzo delikatne i kruche, w środku subtelnie wilgotne.
Wczoraj był dzień chłopaka, ja z tej okazji moim zrobiłam pyszny deser. Zrobiony z tego co aktualnie było w domu, więc prosto. Śmietankę 30% ubiłam, dodałam serek mascarpone i troszkę mleka. Zamiast cukru dodałam zmiksowanego banana i trochę kakao. Na spodzie ciasteczka, a na wierzchu kiwi gold. Smakowało im bardzo więc polecam :-)
Prosty przepis na pyszne, domowe, kruche ciasteczka z dużą ilością ziaren, które po przypieczeniu w piekarniku bardzo przyjemnie chrupią :). Ciastka można upiec z ulubionymi ziarnami, ja używam ziaren słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego. Bardzo lubię połączenie słodkiego ze słonym i często dorzucam też orzechy ziemne solone, fajnie pasują :).
Czy ciasteczka zawsze muszą być na słodko? O nie!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, słono-ostre serowe ciasteczka z orzechami.
Idealne jako przekąska „do piwka”, przed tv, na wycieczce, pikniku albo w pracy.
Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w paseczki, kapustę w grubszą kostkę. Obraną marchewkę i seler kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę.
Dzisiaj przepis na pyszny chlebek maślany. Przepis dostałam od siostry. Wczoraj zrobiony, wyszedł pyszny. Polecam, domowy dużo lepszy niż sklepowy :-) Ten delikatny, posmakował bardzo dzieciom.
Dzisiaj to już dość popularne danie, którego możemy posmakować przy okazji wizyty w Ikei. Szwedzkie köttbullar to małe, soczyste klopsiki w towarzystwie esencjonalnego sosu przygotowywanego na bazie bulionu wołowego. Zazwyczaj podaje się je z ziemniaczanym puree i koniecznie z borówką!
Mąka żytnia z natury jest szaro-brązowa, a kolor chlebów żytnich szarawy. Nie da się jednak ukryć, że w ciemno kupuje się chleby ciemne, bo kojarzą się ze zdrowiem. Często jednak są barwione np. słodem jęczmiennym.
Pierogi czy też kluski leniwe to klasyk kuchni polskiej. Nazwa wzięła się prawdopodobnie stąd, że jest to łatwiejsza wersja pierogów, składniki są takie same jak na pierogi z serem, ale całość z lenistwa zagniatamy razem :). Rzeczywiście są ekspresowe w przygotowaniu i sprawdzą się na szybki obiad.
Szaszłyki z grilla to klasyka. Cieszą się ogromną popularnością wśród grillujących, kochają je dzieci i nie tylko. Dania na patyku zawojowały cały świat, a w sezonie grillowym zabraknąć ich nie powinno.
Pyszna, gęsta, lekko pikantna zupa serowo-cebulowa. Intensywny smak cebuli idealnie łączy się z kremowym, delikatnym smakiem sera. Jeśli macie pod ręką gotowy wywar przygotujecie ją w 20 minut. Można ją podawać z grzankami.