Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - halibuta pod chrupiącą pierzynką. Pierzynkę zrobiłam z tego co znalazłam w domu czyli: masło, bułka tarta, płatki migdałów, natka pietruszki, czosnek i mozzarella.
Zawijasy z ciasta francuskiego sprawdzą się zawsze. Idealne by poczęstować gości. U mnie wszyscy lubią. Tym razem miały być nowe, więc były z pesto z bazylii i rukoli oraz boczkiem.
Dzisiaj przepis na pyszną, domową wędlinę. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Dzięki niewielkiemu wysiłkowi otrzymujemy spory kawałek zdrowej, nie naszpikowanej niczym niepotrzebnym wędliny. Tak przygotowana pierś z indyka jest delikatna w smaku i soczysta.
Soczyste kawałki kurczaka w delikatnym, kremowym sosie z suszonymi pomidorami to propozycja na prosty, ale elegancki obiad. Sprawdzi się przy niedzieli i od święta. Sos na bazie śmietanki i suszonych pomidorów smakuje rewelacyjnie!
Absolutnie najlepszy i najsmaczniejszy jabłecznik jaki tylko można upiec :). Chociaż najlepiej smakuje u mamy tym razem postanowiłam podkraść przepis i zrobić sama. Jego przygotowanie jest dość proste, spodu nie trzeba podpiekać, jabłka dajemy surowe. Po upieczeniu ciasto jest przyjemnie mięciutkie, rozpływa się w ustach :).
Delikatna, lekko słodka sałatka z ryżem, kurczakiem, ananasem i miodowym sosem. Sałatki ryżowe są lekkie, a tutaj delikatności dodaje soczysty ananas. Jeżeli zostanie Ci kawałek ananasa, np. nie wykorzystasz do soku, przygotuj ryżową sałatkę na smakowitą kolację, albo do śniadaniówki do pracy i do szkoły 🙂
Kotlety pożarskie z mięsa drobiowego to smaczna, delikatniejsza odmiana klasycznych mielonych z wieprzowiny (lub wieprzowiny i wołowiny). Przygotowuje się je równie szybko, nie ma w tym nic skomplikowanego, a zawsze to coś innego czym można zaskoczyć rodzinkę. Myślę, że u nas będą się one pojawiać częściej, spróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście :)
Jak tylko jest u nas w domu jakaś impreza, to zawsze robimy jakieś przekąski z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami. Wszyscy je lubią chrupać same lub zamiast pieczywa jako dodatek do sałatki. Moje starsze dziecko i mąż również fanami takich przekąsek są. Tym razem proste, szybkie ślimaczki. Ciasto posmarowałam dobrej jakości ketchupem, posypałam oregano, na to salami, kukurydza i mozzarella. Kroimy, pieczemy i gotowe :-)
Nawet nie wyobrażacie sobie z jaką radością dołączyłam do marcowej piekarni Amber. Mimo, że chleb nie wyszedł mi wzorcowy. Użyłam zbyt dużej foremki i zapomniałam dodać cebulki... Jednak był warty upieczenia i pojawi się na naszym na stole jeszcze nie raz:-) Oczywiście mąki pytlowej nie dostałam i przesiewałam żytnią typ 720.
Mąkę pszenną mieszamy z orzechami. Dodajemy masło, 2 jajka, łyżkę cukru i zagniatamy kruche ciasto.
Ciastem wykładamy formę o wymiarach 20x30 cm i schładzamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180ºC. Podpiekamy spód sernika przez około 15 minut.
Twaróg miksujemy z 3 żółtkami, 3 całymi jajkami, kajmakiem oraz 50 g cukru. Niezbyt długo, tylko do połączenia się składników
Bulion podgrzewamy. Do gorącego płynu wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
4 jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy w zimnej wodzie, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do jajek ścieramy żółty ser...
Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy jest miękka, dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 1 minutę. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
2 jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i kroimy na połówki...
Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek.
Mięso dzielimy na plastry i rozbijamy je cienko tłuczkiem.
Schab oprószamy solą i pieprzem. Na każdej porcji układamy po dwa jajka i zawijamy rolady. Spinamy wykałaczką lub związujemy sznurkiem.
Roladki obtaczamy w mące i obsmażamy na Kujawskim na złoty kolor z każdej strony...