Ciasto marchewkowe
Bardziej mu do jesiennego ciacha, ale córka moja wpadła w wir pieczenia (chyba przed sesją). Do kuchni raczej się nie pchała - tym bardziej trzeba to wykorzystać;-) Dlatego dziś wrzucam ciasto marchewkowe, pyszne i niesezonowe. W całości zrobione przez młodą. Ciekawe co jeszcze będzie nam dane kosztować w tym nerwowym dla Niej okresie;-)
Składniki:
- 200 g drobno startej marchewki,
- 50 g orzechów włoskich,
- 2 jajka,
- 150 g cukru pudru,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 75 g startego jabłka,
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Polewa:
- 150 g kremowego serka typu Philadelphia,
- 50 g miękkiego masła,
- 80 g cukru pudru,
- orzechy włoskie do dekoracji.
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Dolewać porcjami olej ciągle miksując. Dosypać marchewkę, posiekane orzechy, jabłko i wiórki. Wymieszać łyżką. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wylać do formy (blaszki 35x25 cm lub tortownicy 24 cm). Piec około 1 h w nagrzanym piekarniku do 150_160 stop. C lub do suchego patyczka. Serek ubić z masłem i cukrem pudrem. Polewę włożyć na chwilę do lodówki (około 20 minut). Rozsmarować na wystudzonym cieście. Udekorować orzechami.