Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami
Dzień dobry :-) Znowu poniedziałek i znowu zmiana pogody na gorszą ;-) No nic, trzeba czekać kolejnej poprawy, oby szybko nadeszła. Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami. Musiałam tym daniem dogodzić moim dwóm panom, bo jeden chciał coś z bakłażanem, a drugi koniecznie salami. Więc połączyłam oba składniki, dodałam pomidora i ser. Wyszła bardzo smaczna tarta, obaj panowie zadowoleni więc cel osiągnięty :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki ciasto forma 25 cm:
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko L
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki zimniej wody
Dodatkowo:
- 1 bakłażan
- 2-3 pomidory
- salami
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 mała cebula
- 1 szklanka passaty
- szczypta cukru trzcinowego
- 2 kulki mozzarelli
1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i posiekać nożem. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość formy i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjąć, po nakłuwać widelcem i zapiec w 180 stopniach przez około 25 minut.
2. Bakłażana (najlepiej w tym czasie jak ciasto będzie w lodówce) pokroić na 1 cm plastry i dobrze zasolić. Odstawić na jakieś 15 minut, żeby puścił wodę. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem i podsmażać na patelni bez dodatku tłuszczu.
3. Pomidory pokroić w plasterki, salami też (chyba, że od razu mamy krojone) i mozzarellę.
4. Do rondelka dać odrobinkę masła lub oleju i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i passatę, szczyptę cukru i suszone oregano oraz bazylię. Pomieszać i odstawić.
5. Nasz sos pomidorowy wyłożyć na podpieczony spód i teraz dookoła układamy plasterek bakłażana, mozzarelli, salami i pomidora i tak w kółko, aż zapełnimy całą tartę.
6. Tartę pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Przed podanie możemy posypać świeżymi listkami bazylii :-) Smacznego :-)