Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami

Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami

Zdjęcie - Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Znowu poniedziałek i znowu zmiana pogody na gorszą ;-) No nic, trzeba czekać kolejnej poprawy, oby szybko nadeszła. Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami. Musiałam tym daniem dogodzić moim dwóm panom, bo jeden chciał coś z bakłażanem, a drugi koniecznie salami. Więc połączyłam oba składniki, dodałam pomidora i ser. Wyszła bardzo smaczna tarta, obaj panowie zadowoleni więc cel osiągnięty :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki ciasto forma 25 cm:

  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki zimniej wody


Dodatkowo:

  • 1 bakłażan
  • 2-3 pomidory
  • salami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka passaty
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 2 kulki mozzarelli


1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i posiekać nożem. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość formy i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjąć, po nakłuwać widelcem i zapiec w 180 stopniach przez około 25 minut.
2. Bakłażana (najlepiej w tym czasie jak ciasto będzie w lodówce) pokroić na 1 cm plastry i dobrze zasolić. Odstawić na jakieś 15 minut, żeby puścił wodę. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem i podsmażać na patelni bez dodatku tłuszczu.
3. Pomidory pokroić w plasterki, salami też (chyba, że od razu mamy krojone) i mozzarellę.
4. Do rondelka dać odrobinkę masła lub oleju i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i passatę, szczyptę cukru i suszone oregano oraz bazylię. Pomieszać i odstawić.
5. Nasz sos pomidorowy wyłożyć na podpieczony spód i teraz dookoła układamy plasterek bakłażana, mozzarelli, salami i pomidora i tak w kółko, aż zapełnimy całą tartę.
6. Tartę pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Przed podanie możemy posypać świeżymi listkami bazylii :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów