Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i suszonym pomidorem
Dzień dobry:-) Sezon na szparagi rozpoczęty. My lubimy bardzo i korzystamy ile się da ;-) Tym razem zrobiłam je z polędwiczką wieprzową i suszonym pomidorem. Do tego sosik, ryż jaśminowy i surówka. Pysznie wyszło. Polecam i życzę miłego piątku :-)
Składniki:
- około 350 g polędwiczki wieprzowej
- 4-5 szparag
- kilka suszonych pomidorów
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- około 400 ml bulionu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- świeża bazylia
- masło klarowane
1. Szparagi możemy podgotować, ja tak robię, bo później szybciej mi się robi z nimi różne dania, a wolę takie podgotowanie niż smażone. Ja gotuję 10 minut w osolonej wodzie.
2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki i kroimy na około 1-1,5 cm plastry, które jeszcze dodatkowo rozbijamy ręką. Obsypujemy je z obu stron solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego, wrzucamy nasze polędwiczki i obsmażamy w obu stron. Następnie wlewamy bulion, dodajemy zioła prowansalskie, kurkumę, mieszamy. Nakrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut
4. Nasze szparagi kroimy, pomidory również kroimy w paski. Dodajemy do reszty.
5. Po upływie czasu dolewamy śmietankę, mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy. Dusimy chwilkę, żeby nam się sos zagęścił. na końcu posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Podajemy z ryżem, kaszą i ulubioną sałatką :-) Smacznego :-)