Kaczka po tajsku z makaronem ryżowym
Kaczka rzadko pojawia się na naszym stole, najczęściej przyrządzam ją po staropolsku z majerankiem i jabłkami. Dzisiaj przyrządziłam kaczkę na sposób azjatycki, to moja ulubiona kuchnia, jest nasycona delikatnym smakiem sosu sojowego, papryczki chili, szalotki, imbiru lub pasty z owoców tamaryndowca, kolendry i wielu innych wartościowych przypraw i składników ?
Owoce tamaryndowca, tworzą duże strąki, zwisające z gałęzi egzotycznych drzew. W środku znajduje się mięsista pulpa, można ją jeść na surowo. Ma lekko słodki i wyraźnie kwaskowaty, odświeżający smak. Jest bogaty w minerały, witaminy i antyoksydanty. Bardzo pozytywnie wpływa na układ trawienny, ze wzg, na dużą zawartość błonnika.
Kaczka po tajsku, lubi marynaty, dlatego warto zanurzyć filety z kaczki na przynajmniej 40 minut w mieszance przypraw np. z tamaryndowcem. Mięso wybornie smakuje z makaronem ryżowym i warzywami ?
Składniki na kaczkę po tajsku / 3 porcje
- 2 małe filety z kaczki
- 300 g makaronu ryżowego Kuchnie Świata
- 1/2 szklanki dymki drobno posiekanej
- mała puszka pędów bambusa
- łyżka oleju sezamowego Kuchnie Świata
- garść orzechów nerkowca ( opcjonalnie )
Składniki na marynatę
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki pasty chili lub chili w proszku
- 2 płaskie łyżki pasty z tamaryndowca Kuchnie Świata ( jedna łyżka do marynaty )*
Czyste filety natnij w kratkę od strony skórki. Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie pomieszaj. Filety dokładnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na 40 minut.
Makaron ryżowy, przełóż do garnka i zalej wrzątkiem, przykryj garnek i odstaw na 15 minut.
Na dużej, rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu ), połóż filety skórką do dołu. Smaż na małym ogniu, około 10 minut. Kiedy tłuszcz się wytopi, obróć filety na drugą stronę i smaż około 6 minut. Gotowe filety, trzymaj w cieple, kiedy lekko przestygną, potnij na plasterki.
Na tej samej patelni, lekko podgrzej olej sezamowy i łyżkę pasty z tamaryndowca. Dodaj dokładnie osączony makaron ryżowy, pędy bambusa i posiekaną dymkę. Wszystko krótko pogrzej, mieszając.
Od razu podawaj z kaczką. Potrawę można dodatkowo posypać dymką i posiekanymi orzechami nerkowca ? Smacznego ?
*Pastę z tamaryndowca, można zastąpić startym imbirem. Imbir dodajemy tylko do marynaty.
Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata