Kaczka po tajsku z makaronem ryżowym

Kaczka rzadko pojawia się na naszym stole, najczęściej przyrządzam ją po staropolsku z majerankiem i jabłkami. Dzisiaj przyrządziłam kaczkę na sposób azjatycki, to moja ulubiona kuchnia, jest nasycona delikatnym smakiem sosu sojowego, papryczki chili, szalotki, imbiru lub pasty z owoców tamaryndowca, kolendry i wielu innych wartościowych przypraw i składników 🙂

Owoce tamaryndowca, tworzą duże strąki, zwisające z gałęzi egzotycznych drzew. W środku znajduje się mięsista pulpa, można ją jeść na surowo. Ma lekko słodki i wyraźnie kwaskowaty, odświeżający smak. Jest bogaty w minerały, witaminy i antyoksydanty. Bardzo pozytywnie wpływa na układ trawienny, ze wzg, na dużą zawartość błonnika.

Kaczka po tajsku, lubi marynaty, dlatego warto zanurzyć filety z kaczki na przynajmniej 40 minut w mieszance przypraw np. z tamaryndowcem. Mięso wybornie smakuje z makaronem ryżowym i warzywami 🙂

Zdjęcie - Kaczka po tajsku z makaronem ryżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kaczkę po tajsku / 3 porcje

  • 2 małe filety z kaczki
  • 300 g makaronu ryżowego Kuchnie Świata
  • 1/2 szklanki dymki drobno posiekanej
  • mała puszka pędów bambusa
  • łyżka oleju sezamowego Kuchnie Świata
  • garść orzechów nerkowca ( opcjonalnie )

Składniki na marynatę

  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki pasty chili lub chili w proszku
  • 2 płaskie łyżki pasty z tamaryndowca Kuchnie Świata ( jedna łyżka do marynaty )*

Czyste filety natnij w kratkę od strony skórki. Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie pomieszaj. Filety dokładnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na 40 minut.

Makaron ryżowy, przełóż do garnka i zalej wrzątkiem, przykryj garnek i odstaw na 15 minut.

Na dużej, rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu ), połóż filety skórką do dołu. Smaż na małym ogniu, około 10 minut. Kiedy tłuszcz się wytopi, obróć filety na drugą stronę i smaż około 6 minut. Gotowe filety, trzymaj w cieple, kiedy lekko przestygną, potnij na plasterki.

Na tej samej patelni, lekko podgrzej olej sezamowy i łyżkę pasty z tamaryndowca. Dodaj dokładnie osączony makaron ryżowy, pędy bambusa i posiekaną dymkę. Wszystko krótko pogrzej, mieszając.

Od razu podawaj z kaczką. Potrawę można dodatkowo posypać dymką i posiekanymi orzechami nerkowca 🙂 Smacznego 🙂

*Pastę z tamaryndowca, można zastąpić startym imbirem. Imbir dodajemy tylko do marynaty.

Zdjęcie - Kaczka po tajsku z makaronem ryżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kaczka po tajsku z makaronem ryżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Przepisy z tych kategorii

Vindaloo z kurczaka
6

Vindaloo z kurczaka

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto orzechowe cappuccino

Ciasto orzechowe cappuccino

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)
1

Pieczone pączki z kokosem (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga
2

Giant Donut Cake - wielki pącz…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka

Chleb orkiszowy z kuskusem z g…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Napoleonka z winogronami
2

Napoleonka z winogronami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciastka Brownie z kremem czekoladowym

Ciastka Brownie z kremem czeko…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kruche ciasteczka – serduszka na Walentynki
1

Kruche ciasteczka – serduszka…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto kajmakowa porzeczka
2

Ciasto kajmakowa porzeczka

ilovebake ilovebake
I Love Bake