Kotlety schabowe w sosie własnym – szybki obiad

Jeżeli chcesz szybko przyrządzić wieprzowinę, postaraj się o kawałek schabu od strony karkówki. Mięso z takiej wieprzowiny jest delikatne, miękkie i soczyste, wystarczy je przyprawić i usmażyć na rumiano.

Dzisiaj przepis na kotlety schabowe w sosie własnym, podane z kaszą jęczmienną i szparagami. Zobacz, jak w prosty sposób, przygotujesz pyszny i pożywny obiad 🙂 Mniam…..

Zdjęcie - Kotlety schabowe w sosie własnym – szybki obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje

  • 3 kotlety schabowe od strony karkówki
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • szparagi
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • śmietanka do sosów ( opcjonalnie )
  • olej do smażenia

Przyprawy

  • zgnieciony ząbek czosnku, sól, majeranek, czosnek granulowany, pieprz, papryka w proszku

Kotlety delikatnie rozbij, można przekroić na pół. Każdy kawałek, delikatnie posyp przyprawami.

Kaszę daj na sitko i dokładnie opłukaj, przełóż do garnka. Na szklankę kaszy, dodaj 2 i 1/3 szklanki wody, dodaj pełną łyżeczkę soli i całość zagotuj. Od momentu zagotowania, zmniejsz gaz do minimum i gotuj około 15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Wyłącz gaz i zostaw kaszę pod przykryciem na napęcznienia na 10 minut.

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj zgnieciony ząbek czosnku i szparagi. Szparagi smaż obracając, około 4 minuty. Powinny lekko zwiędnąć, ale nie powinny stracić jędrności. Gotowe szparagi, trzymaj w cieple. Możesz przełożyć, do garnka z kaszą 🙂

Na tej samej patelni, smaż kotlety, na małym ogniu, z każdej strony na rumiano. Dolej 3/4 szklanki wody. W 1/3 szklance wody, wymieszaj mąkę kukurydzianą i dodaj sosu. Całość gotuj chwilę, do zredukowania. Dodaj śmietankę, zagotuj i w razie potrzeby dopraw sos.

Mięso podaj z kaszą, sosem i szparagami 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Kotlety schabowe w sosie własnym – szybki obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKotlety schabowe od karkówki. Zdjęcie - Kotlety schabowe w sosie własnym – szybki obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

Tagliatelle z białymi szparaga…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Kaszotto z kurczakiem, marchew…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym

Sałata rzymska z boczkiem i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta ze szparagami na cieście francuskim
1

Tarta ze szparagami na cieście…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pesto z czosnku niedźwiedziego
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Wytrawne gofry z cheddarem i b…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i suszonym pomidorem

Polędwiczki wieprzowe ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym

Makaron ze szparagami, zielony…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zapiekanka makaronowa z brokułami, pieczarkami i boczkiem

Zapiekanka makaronowa z brokuł…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Schab zapiekany z papryką
1

Schab zapiekany z papryką

Patrycja Patrycja
Simply Food

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką

Spaghetti z tuńczykiem, oliwka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym
1

Dorsz zapiekany w sosie śmieta…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!