Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką

Zdjęcie - Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO NA MAŚLANCE Z KRUSZONKĄ – SMAK LATA ! 

Ciasto na maślance z kruszonką – to zdecydowanie mój numer jeden na liście wiosenno-letnich ciast ! Czy z truskawkami czy śliwkami smakuje zawsze wyśmienicie i szybko znika ze stołu.

Bo czy jest coś lepszego niż chrupiąca słodka kruszonka w połączeniu z puszystym ciastem i lekko kwaśnymi owocami ? 

Ciasto na maślance to idealny deser na każdą okazję ! 

Jak zrobić kruszonkę ?

Sekretem dobrej kruszonki są odpowiednie proporcje składników : masła, cukru i mąki 

Ja kruszonkę zawsze rozcieram w rękach.

Jak uniknąć zakalca ?

O tym pisałam w tym poście

Zdjęcie - Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

350 g mąki (najlepiej typ 450/500)
1 szklanka maślanki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g truskawek świeżych, mrożonych lub z syropu 

* Składniki powinny być w temperaturze pokojowej 

Kruszonka:
80 g masła
100 g mąki
100 g cukru

Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę masło i cukier rozcieramy w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki.

2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy maślankę i olej. Dokładnie miksujemy.

3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy cały czas miksując.

4. Ciasto przelewamy na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Na wierzchu układamy kawałki truskawek lekko wciskając je w ciasto. Jeśli używamy mrożonych, powinny być wcześniej rozmrożone i odsączone z wody.  Całość posypujemy kruszonką

6. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C (jeśli wierzch zacznie się za bardzo przypiekać można przykryć ciasto folią aluminiową). 

Oceń przepis !

Kategorie przepisów