Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
Ciasto na maślance z kruszonką – to zdecydowanie mój numer jeden na liście wiosenno-letnich ciast ! Czy z truskawkami czy śliwkami smakuje zawsze wyśmienicie i szybko znika ze stołu.
Bo czy jest coś lepszego niż chrupiąca słodka kruszonka w połączeniu z puszystym ciastem i lekko kwaśnymi owocami ?
Ciasto na maślance to idealny deser na każdą okazję !
Jak zrobić kruszonkę ?
Sekretem dobrej kruszonki są odpowiednie proporcje składników : masła, cukru i mąki
Ja kruszonkę zawsze rozcieram w rękach.
Jak uniknąć zakalca ?
O tym pisałam w tym poście
Składniki:
350 g mąki (najlepiej typ 450/500)
1 szklanka maślanki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g truskawek świeżych, mrożonych lub z syropu
* Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Kruszonka:
80 g masła
100 g mąki
100 g cukru
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę masło i cukier rozcieramy w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki.
2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy maślankę i olej. Dokładnie miksujemy.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy cały czas miksując.
4. Ciasto przelewamy na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Na wierzchu układamy kawałki truskawek lekko wciskając je w ciasto. Jeśli używamy mrożonych, powinny być wcześniej rozmrożone i odsączone z wody. Całość posypujemy kruszonką
6. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C (jeśli wierzch zacznie się za bardzo przypiekać można przykryć ciasto folią aluminiową).
Oceń przepis !