Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem
… bo kto powiedział, że gofry są dobre tylko w wersji na słodko? Te, wytrawne, absolutnie podbiły serce całej naszej rodziny! Wyobraźcie sobie tylko super chrupiące gofry (to zasługa sera i jeszcze jednego składnika, o którym piszę poniżej), zapieczone od razu z chrupiącym boczkiem i ulubionymi dodatkami, u nas było guacamole, jajka, szpinak, pomidory. Krótko mówiąc: poezja!
W ogóle wytrawne gofry to super śniadaniowa albo kolacyjna sprawa, szczególnie gdy okaże się, że nie mamy w domu pieczywa=- super zastępują chleb w klasycznej kanapce, a robi się je dosłownie kilka minut- mieszasz ciasto, w tym czasie gofrownic już się grzeje, a potem tylko jakieś 4 minuty smażenia i gofry gotowe!
Wspominałam, że gofry z tego przepisu są wyjątkowo chrupiące, to w dużej mierze dzięki dodatkowi mąki z ciecierzycy, która idealnie poprawia strukturę gofrów. Oczywiście możecie użyć też tylko klasycznej mąki pszennej, ale jak raz dodacie mąkę z ciecierzycy do gofrów, nie będziecie chcieli jeść żadnych innych!
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 1/2 litra ciasta, ilość usmażonych gofrów zależy oczywiście od wielkości gofrownicy.
Gofry (naturalnie!) najlepiej smakują jedzone na ciepło. Te wcześniej przygotowane świetnie podgrzewa się w tosterze :)
Składniki:- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mąka z ciecierzycy - 1/2 szklanki
- cheddar - 100 g
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- soda - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- maślanka - 3/4 szklanki
- oliwa - 3 łyżki (+ew. do nasamrowania płytek gofrownicy)
- jajko - 1 szt
- boczek - ok. 10 plastrów, wędzony
- szczypior - 4 łyżki, posiekany
W misce połącz mokre składniki ciasta: jajko, maślankę, oliwę.
Dodaj „suche”: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Dodaj utarty na grubych oczkach lub tylko pokruszony między placami na małe kawałki cheddar i szczypior. Wymieszaj.
Rozgrzane płytki gofrownicy połóż plastry boczku, wylej na każdy porcję ciasta. Zamknij gofrownicę i smaż, aż gofry staną się chrupiące- czas zależy od mocy urządzenia, u mnie trawło to ok. 4 minuty.
Podawaj na ciepło (wcześniej usmażone gofry można podgrzać w tosterze :), z ulubionymi dodatkami np. pomidorami, jajkami sadzonymi i fetą.