Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Zdjęcie - Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

… bo kto powiedział, że gofry są dobre tylko w wersji na słodko? Te, wytrawne, absolutnie podbiły serce całej naszej rodziny! Wyobraźcie sobie tylko super chrupiące gofry (to zasługa sera i jeszcze jednego składnika, o którym piszę poniżej), zapieczone od razu z chrupiącym boczkiem i ulubionymi dodatkami, u nas było guacamole, jajka, szpinak, pomidory. Krótko mówiąc: poezja!

Zdjęcie - Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ogóle wytrawne gofry to super śniadaniowa albo kolacyjna sprawa, szczególnie gdy okaże się, że nie mamy w domu pieczywa=- super zastępują chleb w klasycznej kanapce, a robi się je dosłownie kilka minut- mieszasz ciasto, w tym czasie gofrownic już się grzeje, a potem tylko jakieś 4 minuty smażenia i gofry gotowe!

Zdjęcie - Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wspominałam, że gofry z tego przepisu są wyjątkowo chrupiące, to w dużej mierze dzięki dodatkowi mąki z ciecierzycy, która idealnie poprawia strukturę gofrów. Oczywiście możecie użyć też tylko klasycznej mąki pszennej, ale jak raz dodacie mąkę z ciecierzycy do gofrów, nie będziecie chcieli jeść żadnych innych!

Zdjęcie - Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 1/2 litra ciasta, ilość usmażonych gofrów zależy oczywiście od wielkości gofrownicy.

Gofry (naturalnie!) najlepiej smakują jedzone na ciepło. Te wcześniej przygotowane świetnie podgrzewa się w tosterze :)

Składniki:
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • mąka z ciecierzycy - 1/2 szklanki
  • cheddar - 100 g
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • soda - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • maślanka - 3/4 szklanki
  • oliwa - 3 łyżki (+ew. do nasamrowania płytek gofrownicy)
  • jajko - 1 szt
  • boczek - ok. 10 plastrów, wędzony
  • szczypior - 4 łyżki, posiekany
Przygotowanie:

W misce połącz mokre składniki ciasta: jajko, maślankę, oliwę.

Dodaj „suche”: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Dodaj utarty na grubych oczkach lub tylko pokruszony między placami na małe kawałki cheddar i szczypior. Wymieszaj.

Rozgrzane płytki gofrownicy połóż plastry boczku, wylej na każdy porcję ciasta. Zamknij gofrownicę i smaż, aż gofry staną się chrupiące- czas zależy od mocy urządzenia, u mnie trawło to ok. 4 minuty.

Podawaj na ciepło (wcześniej usmażone gofry można podgrzać w tosterze :), z ulubionymi dodatkami np. pomidorami, jajkami sadzonymi i fetą.

Przepisy z tych kategorii

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Botwinka z fetą na cieście francuskim

Botwinka z fetą na cieście fra…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z fety i suszonych pomidorów

Pasta z fety i suszonych pomid…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mini serniczki z lemon curd, prosty przepis na efektowne babeczki
1

Mini serniczki z lemon curd, p…

food² food²
Food Square

Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
1

Sałatka z grillowaną cukinią i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy