Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Zdjęcie - Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

… bo kto powiedział, że gofry są dobre tylko w wersji na słodko? Te, wytrawne, absolutnie podbiły serce całej naszej rodziny! Wyobraźcie sobie tylko super chrupiące gofry (to zasługa sera i jeszcze jednego składnika, o którym piszę poniżej), zapieczone od razu z chrupiącym boczkiem i ulubionymi dodatkami, u nas było guacamole, jajka, szpinak, pomidory. Krótko mówiąc: poezja!

Zdjęcie - Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ogóle wytrawne gofry to super śniadaniowa albo kolacyjna sprawa, szczególnie gdy okaże się, że nie mamy w domu pieczywa=- super zastępują chleb w klasycznej kanapce, a robi się je dosłownie kilka minut- mieszasz ciasto, w tym czasie gofrownic już się grzeje, a potem tylko jakieś 4 minuty smażenia i gofry gotowe!

Zdjęcie - Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wspominałam, że gofry z tego przepisu są wyjątkowo chrupiące, to w dużej mierze dzięki dodatkowi mąki z ciecierzycy, która idealnie poprawia strukturę gofrów. Oczywiście możecie użyć też tylko klasycznej mąki pszennej, ale jak raz dodacie mąkę z ciecierzycy do gofrów, nie będziecie chcieli jeść żadnych innych!

Zdjęcie - Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 1/2 litra ciasta, ilość usmażonych gofrów zależy oczywiście od wielkości gofrownicy.

Gofry (naturalnie!) najlepiej smakują jedzone na ciepło. Te wcześniej przygotowane świetnie podgrzewa się w tosterze :)

Składniki:
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • mąka z ciecierzycy - 1/2 szklanki
  • cheddar - 100 g
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • soda - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • maślanka - 3/4 szklanki
  • oliwa - 3 łyżki (+ew. do nasamrowania płytek gofrownicy)
  • jajko - 1 szt
  • boczek - ok. 10 plastrów, wędzony
  • szczypior - 4 łyżki, posiekany
Przygotowanie:

W misce połącz mokre składniki ciasta: jajko, maślankę, oliwę.

Dodaj „suche”: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Dodaj utarty na grubych oczkach lub tylko pokruszony między placami na małe kawałki cheddar i szczypior. Wymieszaj.

Rozgrzane płytki gofrownicy połóż plastry boczku, wylej na każdy porcję ciasta. Zamknij gofrownicę i smaż, aż gofry staną się chrupiące- czas zależy od mocy urządzenia, u mnie trawło to ok. 4 minuty.

Podawaj na ciepło (wcześniej usmażone gofry można podgrzać w tosterze :), z ulubionymi dodatkami np. pomidorami, jajkami sadzonymi i fetą.

Przepisy z tych kategorii

Grzanki z ricottą, figami i miodem
1

Grzanki z ricottą, figami i mi…

food² food²
Food Square

Sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie
1

Sernik bez pieczenia z borówka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Ciasto danio
1

Ciasto danio

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik na zimno z twarogu z owocami i galaretką
1

Sernik na zimno z twarogu z ow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Grzanki z serem camembert i ananasem
2

Grzanki z serem camembert i an…

food² food²
Food Square

Sernik bardzo delikatny
2

Sernik bardzo delikatny

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym
2

Bitki schabowe w sosie pieczar…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Klopsiki w sosie pieczarkowym
1

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem
2

Cukinia faszerowana mięsem i k…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Gulasz z chorizo i kapustą

Gulasz z chorizo i kapustą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bacon jam, czyli amerykański „dżem z boczku”
1

Bacon jam, czyli amerykański „…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Żeberka pieczone w sosie barbecue
1

Żeberka pieczone w sosie barbe…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne