Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim
Wprawdzie sezon na czosnek niedźwiedzi już się kończy, ale jeszcze warto z niego skorzystać. Ja właśnie zamroziłem solidną porcję, żeby cieszyć się nim przez najbliższe miesiące. Głównie dlatego, że wprost uwielbiam twarożek z czosnkiem niedźwiedzim — według mnie to najlepszy serek kanapkowy. Gdy trwa sezon na te aromatyczne listki, przygotowuję go niemalże co tydzień. Ten delikatny i nienarzucający się smak pełen wiosennej świeżości jest wspaniały i kojarzy mi się z wiosną. Moim zdaniem jest lepszy od klasycznego sera białego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dlatego czym prędzej pobiegnijcie na targ i kupcie jeszcze pęczek lub dwa, bo twarożek z czosnkiem niedźwiedzim ze świeżym chlebem z chrupiącą skórką smakuje wprost wspaniale. ?
Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim Łukasz Wprawdzie sezon na czosnek niedźwiedzi już się kończy, ale jeszcze warto z niego skorzystać. Ja właśnie zamroziłem solidną porcję, żeby cieszyć się… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 1 duży słoiczek
Czas przygotowania: 5 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego twarogu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Czosnek niedźwiedzi umyj, osusz i posiekaj.
- Twarożek wymieszaj ze śmietaną, a następnie dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi.
- Twarożek posól do smaku.