Mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień.
Ja najbardziej lubię jeść burrartę po prostu z pieczonymi pomidorami i oliwą z oliwek. Jednakże z szałwiowym pesto i podprażonymi ziarnami słonecznika smakuje wprost obłędnie, dlatego nie mogłem dłużej chować tego przepisu przed Wami.
Proste i tanie, a jednak niecodzienne, zaskakujące i wyszukane smarowidło. Kapusta czerwona jest bardzo bogata w składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 40 kcal), szczególnie bogata w antocyjany - najsilniejsze przeciwutleniacze i tiaminę - witaminę B1. Całość do schrupania na surowo, zatem nie ma żadnych strat witamin i składników mineralnych.
Do przygotowania tej nalewki można użyć także owoców pigwowca, które są o wiele mniejsze i bardziej kwaśne. Trzeba wówczas podwoić ilość dodanego cukru.
Poniedziałek zaczynamy od słodkości. Tym razem zdrowych, bo kulki zrobione z kaszy jaglanej, słodzone syropem klonowym. Bardzo fajne w smaku, szybkie i proste w przygotowaniu. Na pewno się już z takimi spotkaliście, a jak nie to polecam wypróbować
Zaczynamy kolejny rok działalności wirtualnej piekarni pięknym wypiekiem. Piekłam już niejednokrotnie chałki, ale tylko drożdżowe. Ta na zakwasie bardzo mnie zaintrygowała.
Dzisiaj, w nawiązaniu do indyjskiej kuchni, zrobiłam kotlety ziemniaczane. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że są niesamowite (no dobrze... użyli mniej cenzuralnego słowa, ale to nie zmienia faktu, że były bardzo dobre ;) To chyba jedne z moich najulubieńszych wegetariańskich kotletów, a kto mnie zna ten wie, że wege kotlety, to mój bzik.
Kapustę szatkujemy dość cienko. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, słonecznik oraz starte jabłko.
50 ml Kujawskiego mieszamy z miodem, sokiem z cytryny. Polewamy sałatkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Mięso dzielimy na 4 kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Oprószamy mąką z obu stron...
Kaszotto polecam na zimowe obiady, to rewelacyjne niemal jednogarnkowe, sycące i smaczne danie. Kaszotto sposobem przygotowania, przypomina słynne risotto, tym razem jednak, zamiast ryżu na talerzu ląduje jęczmienna kasza mazurska
Gofry z tartych ziemniaków zrobiłam pierwszy raz;) Nie bardzo lubię smażone potrawy, ale lubię placki ziemniaczane. Jednak one są dla mnie zbyt tłuste.
Pyszne roladki z indyka z żurawiną, świeżymi listkami bazylii i mozzarellą zawijane w boczek. U nas do tego ziemniaczki i mix sałat. Roladki wyszły smaczne, mięciutkie i soczyste. Jeśli lubicie takie obiadki to polecam :-)
Gołąbki z włoskiej kapusty i indyczego mięsa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania.
Aksamitna pianka na bazie jogurtu i śmietany, na dietetycznym spodzie daktylowo owsianym i do tego pyszny mus z mango. Nie tylko pysznie wygląda ale i cudnie się prezentuje. Spróbujcie koniecznie
Zawsze mnie korciło, żeby spróbować samodzielnie zrobić precle, a gdy zobaczyłam u Doroty przepis na preclowe bułeczki, pomyślałam, że to coś dla mnie. Mniej zabawy niż przy preclach, no i nie trzeba czekać na wyrastanie bułek. Turlamy, obgotowujemy - i do piekarnika. Podczas pieczenia pachną jak słone paluszki ;)