Kluski śląskie w pikantnym sosie paprykowym

Kluski śląskie w pikantnym sosie paprykowym
Zdjęcie - Kluski śląskie w pikantnym sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie w pikantnym sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie w pikantnym sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie w pikantnym sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski śląskie w pikantnym sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g czerwonej papryki
  • 230 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cebuli
  • 50 ml oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 50 g parmezanu lub grana padano
  • 20 g mąki pszennej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut od momentu zagotowania wody. Następnie odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Studzimy.


Paprykę, cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę. Szklimy na Kujawskim. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Miękkie warzywa miksujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Wystudzone ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkiem. Formujemy kluski. W każdej robimy wgłębienie i gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.


Kluski polewamy sosem paprykowym i posypujemy startym parmezanem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów