Surówka z białej rzodkwi z mango - fit
Biała rzodkiew to świetna baza do przygotowania zimowej surówki. Czaruje pięknym, śnieżnobiałym kolorem, jest pełna pikanterii i świeżości, a przy tym zaskakująco zdrowa. Kształtem przypomina wyrośniętą pietuszkę. Jest znacznie delikatniejsza w smaku od czarnej rzepy.
Jest pełna błonnika, który ułatwia ochudzanie i polepsza perystaltykę jelit oraz obniża poziom cukru we krwi. Należy do produktów o niskim IG jest więc polecana wszystkim diabetykom i tym, którzy chcieliby zdrowo schudnąć (g to 16 kcal).
Ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, żółciopędne, oczyszcza z toksyn. Biała rzodkiew to bogactwo soli mineralnych, witaminy C i witamin z grupy B.
Dzisiejszeję surówkę uzupełniają tradycjne dodatki: marchewka i jabłko, a mango nadaje miłej w smaku egzotycznej nuty. Surówka jest w wydaniu fit, z sosem winegret zamiast zawiesistej śmietany i majonezu.
Jest super smaczna, polecam!
Składniki:
1/2 korzenia białej rzodkwi
1 marchewka
1 jabłko
1/2 mango
2-3 łyżki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka miodu
szczypta soli
zielenina do przybrania
Przygotowanie:
- obraną białą rzodkiew, marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mango obrane ze skóry pokroić w słupki
- olej, ocet winny i miód wymieszać do konsystencji gładkiej emulsji
- warzywa i owoce wymieszać z przygotowanym sosem winegret i wymieszać
- przed podaniem schłodzenić w lodówce. Podawać posypną zieleniną