Dobra zupa na odporność

Wywar, po brzegi wypełniony zdrowymi produktami – kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą, warzywami. Dodaj do tego czosnek, opiekaną cebulkę, liście laurowe, tymianek, kurkumę i szczyptę pieprzu cayenne, a otrzymasz pyszną i rozgrzewającą zupę na wzmocnienie odporności.

Wywar robię na małej golonce z indyka. Takie pożywane zupy, warto przygotować w większym garnku, na dwa dni. Zapraszam 🙂

Zdjęcie - Dobra zupa na odporność - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 litry bulionu ( na golonce z indyka )
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 małe marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 mała pietruszka pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula przekrojona na pół
  • 1 płaska łyżeczka tymianku i kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietanki do zup ( opcjonalnie )
  • ziarna dyni i słonecznika do podania

Kaszę i soczewicę, dokładnie przepłukaj i osącz na sitku. Cebulę opiecz nad ogniem, brzegi powinny się lekko przypalić.

Do gorącego wywaru dodaj marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotuj chwilę i dodaj cebulkę, liście laurowe i czosnek. Całość gotuj około 20 minut , na małym ogniu.

Dodaj kaszę i soczewicę. Gotuj, mieszając wszystko od czasu do czasu, około 40 minut, na małym ogniu. Kilka minut przed końcem gotowania, dodaj tymianek, kurkumę i pieprz cayenne. Jeżeli lubisz, dodaj śmietankę do zup.

Jeżeli jest taka potrzeba, dopraw zupę do smaku. Podaj z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni. Latem natomiast, ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Dobra zupa na odporność - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy