Dobra zupa na odporność
Wywar, po brzegi wypełniony zdrowymi produktami – kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą, warzywami. Dodaj do tego czosnek, opiekaną cebulkę, liście laurowe, tymianek, kurkumę i szczyptę pieprzu cayenne, a otrzymasz pyszną i rozgrzewającą zupę na wzmocnienie odporności.
Wywar robię na małej golonce z indyka. Takie pożywane zupy, warto przygotować w większym garnku, na dwa dni. Zapraszam ?
Składniki
- 2 litry bulionu ( na golonce z indyka )
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 małe marchewki pokrojone w plasterki
- 1 mała pietruszka pokrojona w plasterki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula przekrojona na pół
- 1 płaska łyżeczka tymianku i kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietanki do zup ( opcjonalnie )
- ziarna dyni i słonecznika do podania
Kaszę i soczewicę, dokładnie przepłukaj i osącz na sitku. Cebulę opiecz nad ogniem, brzegi powinny się lekko przypalić.
Do gorącego wywaru dodaj marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotuj chwilę i dodaj cebulkę, liście laurowe i czosnek. Całość gotuj około 20 minut , na małym ogniu.
Dodaj kaszę i soczewicę. Gotuj, mieszając wszystko od czasu do czasu, około 40 minut, na małym ogniu. Kilka minut przed końcem gotowania, dodaj tymianek, kurkumę i pieprz cayenne. Jeżeli lubisz, dodaj śmietankę do zup.
Jeżeli jest taka potrzeba, dopraw zupę do smaku. Podaj z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni. Latem natomiast, ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego ?