Arancini z szafranem i rozmarynem

Zdjęcie - Arancini z szafranem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Arancini, czyli z włoskiego małe pomarańcze to smażone na głębokim oleju kulki powstałe z wolno gotowanego risotto. Te sycylijskie ryżowe kule to prawdziwy zabójca głodu i swoisty ekwiwalent kanapki. Najbardziej popularne są oczywiście arancini al ragù z mięsnym nadzieniem, jednak gdy nie chce mi się przygotowywać dość czasochłonnego sosu, robię uproszczoną wersję z samego ryżu. Smak risotto podkręcam wtedy szafranem i rozmarynem, co wraz z solidną porcją parmezanu tworzy wręcz zniewalającą przekąskę. Bardziej zachęcać Was nie zamierzam. Obok mnie czeka talerz z jeszcze ciepłymi arancini, więc sami rozumiecie — kwestia priorytetów. ;)
Zdjęcie - Arancini z szafranem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na ok. 30 arancini
Arancini:

  • 500 g ryżu arborio (jak do risotto)
  • 1 cebula lub 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 1500 ml wody
  • 100 g parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżki masła
  • chlust oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

* PRZYGOTOWANIE
Zagotuj wodę, wsyp sól oraz wrzuć nitki szafranu. Odstaw na mały gaz, aby woda była cały czas gorąca.
Na patelni rozgrzej masło z chlustem oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i wrzuć gałązki rozmarynu. Przysmaż na złoto, a następnie wsyp ryż. Zacznij powoli wlewać wrzątek, mieszając cały czas ryż na patelni. Wodę dolewaj za każdym razem, gdy ryż ją wchłonie. Gdy stanie się już miękki, dosyp starty na drobnych oczkach parmezan i dokładnie wymieszaj. Gotowe risotto odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin.
Ze schłodzonego risotto formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczaj je kolejno w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty do złotobrązowego koloru. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
*
Zdjęcie - Arancini z szafranem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Arancini z szafranem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Panzanella z ogórkami i mozzarellą

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka Panzanella

Sałatka Panzanella

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tiramisu
2

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron alla Norma
2

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Risotto z szałwią i serem bleu d’Auvergne
1

Risotto z szałwią i serem bleu…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Risotto z dynią i z parmezanem

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Risotto z dynią i z parmezanem
1

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj