Arancini z szafranem i rozmarynem

Zdjęcie - Arancini z szafranem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Arancini, czyli z włoskiego małe pomarańcze to smażone na głębokim oleju kulki powstałe z wolno gotowanego risotto. Te sycylijskie ryżowe kule to prawdziwy zabójca głodu i swoisty ekwiwalent kanapki. Najbardziej popularne są oczywiście arancini al ragù z mięsnym nadzieniem, jednak gdy nie chce mi się przygotowywać dość czasochłonnego sosu, robię uproszczoną wersję z samego ryżu. Smak risotto podkręcam wtedy szafranem i rozmarynem, co wraz z solidną porcją parmezanu tworzy wręcz zniewalającą przekąskę. Bardziej zachęcać Was nie zamierzam. Obok mnie czeka talerz z jeszcze ciepłymi arancini, więc sami rozumiecie — kwestia priorytetów. ;)
Zdjęcie - Arancini z szafranem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na ok. 30 arancini
Arancini:

  • 500 g ryżu arborio (jak do risotto)
  • 1 cebula lub 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 1500 ml wody
  • 100 g parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżki masła
  • chlust oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

* PRZYGOTOWANIE
Zagotuj wodę, wsyp sól oraz wrzuć nitki szafranu. Odstaw na mały gaz, aby woda była cały czas gorąca.
Na patelni rozgrzej masło z chlustem oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i wrzuć gałązki rozmarynu. Przysmaż na złoto, a następnie wsyp ryż. Zacznij powoli wlewać wrzątek, mieszając cały czas ryż na patelni. Wodę dolewaj za każdym razem, gdy ryż ją wchłonie. Gdy stanie się już miękki, dosyp starty na drobnych oczkach parmezan i dokładnie wymieszaj. Gotowe risotto odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin.
Ze schłodzonego risotto formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczaj je kolejno w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty do złotobrązowego koloru. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
*
Zdjęcie - Arancini z szafranem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Arancini z szafranem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Caprese. Pomidory w roli głównej. Sezonowo od A do M
1

Caprese. Pomidory w roli główn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
1

Jogurtowa panna cotta z matchą…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z semoliny z Altamury

Chleb z semoliny z Altamury

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne gofry z cukinii i sera

Wytrawne gofry z cukinii i ser…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych

Muffiny szpinakowo kokosowe dl…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Szparagi w cieście francuskim
1

Szparagi w cieście francuskim

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Gofry wytrawne – kukurydziane
2

Gofry wytrawne – kukurydziane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust