Waniliowy budyń z tapioki - wegański



Zdjęcie - Waniliowy budyń z tapioki - wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Są takie potrawy, które od pierwszej łyżeczki kradną nasze serca doprowadzając do euforii kubki smakowe :D . Taki jest właśnie budyń z tapioki! Banalnie prosty, dobry na śniadanie, podwieczorek, przekąskę i deser. Przygotowujemy go na mleku roślinnym, najczęściej na gestym kokosowym z dużą porcją wanilii (ziarenka z laski, pasta lub ekstrakt waniliowy). Używając rzadszego mleka np. migdałowego, ryżowego z nerkowców lub krowiego zmniejszamy porcje mleka o 1/4... ale nie musicie tego robić dopasowując konsystencję budyniu do własnych potrzeb.
Do budyniu - słodkiego o kremowej konsystencji - świetnie pasują lekko kwaskowate, surowe i pieczone owoce, musy i przeciery owocowe, domowe konfitury oraz zioła jak np. mięta i melisa. My często dodajemy cukier różany (jak zrobić cukier różany - tu), który jest genialnym, niezwykle aromatycznym dodatkiem zawierającym wit. C, wodę różaną lub pomarańczową - do kupienia w marketach i sklepach z orientalną żywnością
Zdjęcie - Waniliowy budyń z tapioki - wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 40 minut (w tym moczenie 30 minut)
Porcje: 4
Składniki:
  • 800 ml (2 puszki) mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki drobnej tapioki
  • laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu, dowolnego cukru lub syropu klonowego
  • opcjonalnie szczypta soli morskiej (podbija nam słodycz w potrawie)
  • dodatkowo dowolne owoce (u nas mango)


Zdjęcie - Waniliowy budyń z tapioki - wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:
  1. Tapiokę zalać mlekiem w rondu z grubym dnem i odstawić na 30 minut.
  2. Dodać wanilię, cukier i sól.
  3. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut (aż kulki tapioki zrobią się przezroczyste) od czasu do czasu mieszając żeby tapioka nie przywarła do dna.
  4. Dodać owoce, podawać na ciepło lub zimno - tak jak lubicie :)


Zdjęcie - Waniliowy budyń z tapioki - wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Waniliowy budyń z tapioki - wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chili sin carne z dynią

Chili sin carne z dynią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Frytki z pasternaku

Frytki z pasternaku

figmara figmara
figowe smaki

Curry z jajkiem i kalafiorem

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną

Zasmażane buraczki na winie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z brokułów z żurawiną i pestkami słonecznika

Sałatka z brokułów z żurawiną…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczony kalafior z hummusem

Pieczony kalafior z hummusem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną
1

Muffiny na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem

Zapiekanka makaronowa z brokuł…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sok przecierowy z dyni, marchewek i bananów

Sok przecierowy z dyni, marche…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka makaronowa z kurczakiem, pomidorami i pestkami dyni
2

Sałatka makaronowa z kurczakie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa ogórkowa z koperkiem podana z pieczonym ziemniakiem
1

Zupa ogórkowa z koperkiem poda…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia
1

Owsiane ciasteczka czekoladowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim