Waniliowy budyń z tapioki - wegański



Zdjęcie - Waniliowy budyń z tapioki - wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Są takie potrawy, które od pierwszej łyżeczki kradną nasze serca doprowadzając do euforii kubki smakowe :D . Taki jest właśnie budyń z tapioki! Banalnie prosty, dobry na śniadanie, podwieczorek, przekąskę i deser. Przygotowujemy go na mleku roślinnym, najczęściej na gestym kokosowym z dużą porcją wanilii (ziarenka z laski, pasta lub ekstrakt waniliowy). Używając rzadszego mleka np. migdałowego, ryżowego z nerkowców lub krowiego zmniejszamy porcje mleka o 1/4... ale nie musicie tego robić dopasowując konsystencję budyniu do własnych potrzeb.
Do budyniu - słodkiego o kremowej konsystencji - świetnie pasują lekko kwaskowate, surowe i pieczone owoce, musy i przeciery owocowe, domowe konfitury oraz zioła jak np. mięta i melisa. My często dodajemy cukier różany (jak zrobić cukier różany - tu), który jest genialnym, niezwykle aromatycznym dodatkiem zawierającym wit. C, wodę różaną lub pomarańczową - do kupienia w marketach i sklepach z orientalną żywnością
Zdjęcie - Waniliowy budyń z tapioki - wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 40 minut (w tym moczenie 30 minut)
Porcje: 4
Składniki:
  • 800 ml (2 puszki) mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki drobnej tapioki
  • laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu, dowolnego cukru lub syropu klonowego
  • opcjonalnie szczypta soli morskiej (podbija nam słodycz w potrawie)
  • dodatkowo dowolne owoce (u nas mango)


Zdjęcie - Waniliowy budyń z tapioki - wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:
  1. Tapiokę zalać mlekiem w rondu z grubym dnem i odstawić na 30 minut.
  2. Dodać wanilię, cukier i sól.
  3. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut (aż kulki tapioki zrobią się przezroczyste) od czasu do czasu mieszając żeby tapioka nie przywarła do dna.
  4. Dodać owoce, podawać na ciepło lub zimno - tak jak lubicie :)


Zdjęcie - Waniliowy budyń z tapioki - wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Waniliowy budyń z tapioki - wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wietnamskie zielone gofry

Wietnamskie zielone gofry

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zdrowe babeczki czekoladowe
1

Zdrowe babeczki czekoladowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Koktajl piernikowy z płatkami owsianymi
1

Koktajl piernikowy z płatkami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Budyń kokosowo-jabłkowy

Budyń kokosowo-jabłkowy

figmara figmara
figowe smaki

Budyń jaglany z matcha, nerkowcami i żurawiną

Budyń jaglany z matcha, nerkow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tosty francuskie z chałki na słodko
1

Tosty francuskie z chałki na s…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Mac’n’cheese z boczkiem i brokułami

Mac’n’cheese z boczkiem i brok…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sezamki

Sezamki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Wytrawne bułeczki – z fetą i suszonymi pomidorami
2

Wytrawne bułeczki – z fetą i s…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto czekoladowe z bananami
2

Ciasto czekoladowe z bananami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gofry z mąki gryczanej - zdrowiej i bez glutenu

Gofry z mąki gryczanej - zdrow…

food² food²
Food Square