Klops z jajkiem i sosem chrzanowym

Klops z jajkiem i sosem chrzanowym
Zdjęcie - Klops z jajkiem i sosem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klops z jajkiem i sosem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klops z jajkiem i sosem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klops z jajkiem i sosem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klops z jajkiem i sosem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 350 ml mleka
  • 100 g tartego chrzanu
  • 50 g cebuli
  • 50 g marchewki
  • 35 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 25 g bułki tartej
  • 15 g masła
  • 15 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

4 jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy.


Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z 1 jajkiem, bułką tartą, drobno posiekaną cebulką, startą marchewką, majerankiem, solą i pieprzem.


Masę mięsną wykładamy na kawałek folii spożywczej i formujemy dość płaski prostokąt.


Na brzegu układamy jajka i rolujemy mięso. Zawijamy boki pod spód i formujemy podłużny klops.


Klop zawijamy w folię i lekko schładzamy.


Schłodzone mięso pieczemy około 45 minut w 190ºC.


Przygotowujemy sos chrzanowy. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie, energicznie mieszając, dolewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Na koniec dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Lekko studzimy. Do wystudzonego sosu dodajemy olej Kujawski i dokładnie mieszamy.


Upieczone mięso kroimy po całkowitym wystygnięciu. Podajemy z sosem chrzanowym.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów