Przytulone bułeczki na zakwasie

Przytulone bułeczki na zakwasie

Zdjęcie - Przytulone bułeczki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

W mroźne dni przyjemnie się przytulać. Kierując się tą zasadą postanowiłam przytulić do siebie bułeczki. Okazuje się, że można upiec delikatne bułeczki nie tylko na drożdżach, ale także na zakwasie. Dodałam do nich żurawinę, ale możecie przemycić tu także rodzynki lub ulubione ziarna.

 

 

Czas całkowity: 4 godz 25 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 25 min

Składniki na Przytulone bułeczki na zakwasie:

  1. mąka pszenna typ 650 - 500 g
  2. sól - 0,5 łyżeczki
  3. jajko - 1 szt.
  4. aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
  5. letniego mleka - 300 ml
  6. białko jajka (wierzch) - 1 szt.
  7. cukru trzcinowego - 50 g
  8. suszonej żurawiny - 70 g
  9. topionego masła - 80 g

 

Potrzebne narzędzia:

miska, tortownica, waga

Przepis na Przytulone bułeczki na zakwasie:
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy cukier trzcinowy, aktywny zakwas, sól, jajko, żurawinę. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto na Przytulone bułeczki na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
3. Wyrośnięte ciasto na Przytulone bułeczki na zakwasie przekładamy na blat. Dzielimy na 10 części i formujemy okrągłe bułeczki. Umieszczamy je w tortownicy lub okrągłej formie (średnica ok. 23 cm) blisko siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do pieca, pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.

Zdjęcie - Przytulone bułeczki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przytulone bułeczki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przytulone bułeczki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przytulone bułeczki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów