Różne nazwy, ten sam wypiek. A chodzi o smażone ptysie z lukrem. Popularna słodkość z naszych polskich piekarni, ciastkarni czy kawiarenek.
My uwielbiamy i muszę przyznać, że zniknęły w ciągu godziny.
Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską to jedno z najszybszych do przygotowania dań, jakie znam. Sam makaron gotuje się zaledwie kilka chwil, a i pozostałe składniki nie są niczym skomplikowanym. Całość znajdzie się na talerzu w maksymalnie 10 minut. Jest więc to idealne danie na szybką kolację lub obiad w trakcie tygodnia, kiedy to każda minuta ma swoje zastosowanie.
Do wykonania zakwasu zwykle używam mąki żytniej typu 720. Robiłam z mąki razowej typu 2000 ale według mnie jest trudniej a sam proces dłuższy. Mieszamy zawsze drewnianą łyżką. Jest wiele informacji o tym, że zakwas nie może mieć kontaktu z metalem.
Uwielbiam takie proste dania, które się robią na jednej patelni.
Wystarczy kilka warzyw, zalać to bulionem, dodać makaron, przykryć, i po jakimś czasie gotowe. Idealne
Pierogi na pewno lubicie ? My tak, ale ruskie nam się już troszkę znudziły i moi panowie ostatnio wymyślili ze szpinakiem i fetą. Dawno nie było, więc z chęcią zrobiłam. Pierożki pyszne, nawet córcia zjadła o dziwo trzy sztuki, a wydawało się, że w ogóle takich nawet nie tknie :-)
Ten chutney to kwintesencja mijającego sezonu - na pomidory i śliwki. Wbrew pozorom świetnie do siebie pasują, zwłaszcza w połączeniu z indyjskimi przyprawami. Chutney jest wyśmienity i wspaniale podkreśla smak serów
Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce.
Śliwki to jedne z owoców, które lubię tylko po obróbce cieplnej. (...) Tym razem zrobiłam je w wersji słonej – zapraszam Was na chutney śliwkowy na czerwonym winie. W mojej wersji – jak zawsze – bez cukru. Bo po co komu cukier do śliwek?
Deser z kaszy manny to pyszny i prosty w przygotowaniu smakołyk z dodatkiem konfitury wiśniowej i ulubionych owoców. Puszysta kaszka to świetny pomysł na podwieczorek, idealny dla dzieci. Jest to zdrowy i tani przysmak, który z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie.
Są takie potrawy, które z założenia uważamy za bardzo skomplikowane i trudne do odtworzenia w domowej kuchni. Jednym z nich jest przyrządzenie soczystej, pełnej smaku piersi z kaczki. A to naprawdę proste danie, którego przygotowanie zajmie nam kwadrans! Uznanie teściowej i gości gwarantowane! :)
Połączenie dwóch dobrych przepisów w jednym cieście wróży pewny sukces. I tak było w przypadku tego ciasta. Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami, ananasem i wiórkami kokosowymi w zestawieniu z lekkim sernikiem z dodatkiem serka mascarpone - okazało się strzałem w dziesiątkę :)
Do zrobienia ajvaru przymierzałam się od lat kilkunastu... Ależ w swoim życiu straciłam przyjemnych chwil delektowania się nim. Najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. Mmmm:-)
Ten budyń z kaszy jaglanej nie tylko świetnie smakuje, ale jest i bardzo zdrowy. Mam nadzieję, że cudownych właściwości jagieł nie trzeba nikomu przybliżać? Nie ma tutaj ani krzty cukru, bo cała słodycz płynie z mango i bananów, mleko kokosowe nadaje zaś budyniowi cudownie kremowej konsystencji.
Tarta jest pyszna, delikatna, krucha i do tego fit! Tradycyjny wypełniacz śmietanowo-jajeczny zastąpił w tarcie po prostu mus jabłkowy. Tarta składa się z kruchego ciasta i samych jabłek w dwóch postaciach, musu i precyzyjnie ułożonych plasterków jabłek. Wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje!
Kurkuma, cytryna, miód z mleczkiem pszczelim i macierzanka i gardło ma się lepiej. Walczę z suchym gardłem już kilka tygodni. Wszystko po infekcji. I ten napój na prawdę mi pomaga.