Zakręcony chleb dyniowy
To wyjątkowo ciepła i zakręcona jesień, dlatego postanowiłam upiec zakręcony chleb. Wykorzystałam do tego puree z pieczonej dyni. Ciasto podzieliłam na dwie części, klasyczną i dyniową. Następnie rozwałkowałam ja na prostokąty, zawinęłam jak roladę i zostawiłam w keksówce do wyrośnięcia. Chleb się robi bardzo łatwo, a po przekrojeniu zaskakuje i cieszy oczy!
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 550 g
- puree z dyni - 150 g
- sól - 2 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 4 łyżeczki
- letniego mleka - 350 ml
- białko (wierzch) - 1 szt.
- sezam czarny i biały (wierzch) - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Szykujemy dwie misy, do jednej wsypujemy 300 g mąki, dodajemy puree z dyni, 100-150 ml mleka, 2 łyżeczki drożdży, łyżeczkę soli. Do drugiej misy wsypujemy 250 g mąki, dodajemy 2 łyżeczki drożdży, łyżeczkę soli. Wlewamy letnie mleko. Oba ciasta wyrabiamy ok. 5 minut, aż osiągną formy elastycznej kuli.
2. Tak przygotowane ciasta wałkujemy na podsypanym mąką blacie na prostokąty.
3. Na cieście dyniowym kładziemy ciasto białe, zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Ucinamy końce (aby było równe).
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem w keksówce do wyrośnięcia na 90 minut.
5. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach, następnie 15 minut w 180 stopniach.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.