Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej
Dawno, ale to bardzo dawno nie piekłam chałki. Minęło pięć lat. Nie używam mąki pszennej, ale chciałam zjeść chałkę zdrowszą.
Użyłam mąkę chlebową orkiszowa.
Składniki
40 g drożdży świeżych
500 g mąki orkiszowej chlebowej - użyłam ekologicznej ( + 1/2 szklanki do podsypywania)
pół szklanki ciepłego mleka migdałowego
duże jajo + żółtko do posmarowania chałki + mak
2 łyżki masła/ lub oleju kokosowego
4 łyżki wody
1/2 szklanki cukru trzcinowego/ miodu/ ksylitolu ( użyłam ksylitol)
Przygotowanie:
1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru/ksylitolu/miodu, wlać letnie mleko rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
2. Do naczynia przesiać mąkę,dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z jajko i cukier/ksylitol/miód, rozpuszczone letnie masło/olej kokosowy, wodę i zagnieść luźne ciasto do momentu kiedy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
3. Po wyrośnięciu znów zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Uformować wałeczki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce złączyć i podwinąć pod spód.Tak przygotowaną chałkę położyć na przygotowaną blachę podsypaną mąką, posmarować wodą wierzch. Zostawić do wyrośnięcia na ok 15-30 godziny. Teraz rozkłóconym żółtkiem posmarować wierzch chałki i posypać np.makiem
Włożyłam o brytfanny ciasto przed wyrośnięciem. To nie jest koniczne.