Sernik ze śliwkami

Ten przepis u Dorotki odkryłam stosunkowo niedawno, choć na jej blogu można go znaleźć od kilku lat. I powiem Wam, że odkąd go wypróbowałam, robiłam już czterokrotnie: dwa razy ze śliwkami i dwa razy z malinami, dodając do masy serowej posiekaną gorzką czekoladę. W obu przypadkach sernik smakował świetnie, a osoby, które go próbowały, od razu prosiły o przepis. Dodatek ricotty sprawia, że masa serowa jest delikatna i puszysta. Sam sernik nie jest przesłodzony, a owoce nadają mu fajnego smaku. Zmniejszyłam jedynie ilość kakao w spodzie, bo nie chciałam, aby był zbyt intensywny. Bardzo Wam polecam ten wypiek :) 

Zdjęcie - Sernik ze  śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (tortownica o śr. 23-24 cm):

Kruche ciasto:

  • 190 g mąki pszennej
  • 15 g kakao (w oryginale 30 g)
  • 130 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 500 g serka ricotta
  • 2 duże jajka
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)

Dodatkowo:

  • 500 g śliwek węgierek

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Połowę kruszonki  wysypać do tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą połowę odłożyć na wierzch sernika. Wylepić ciastem spód tortownicy i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15-18 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki: twaróg, ricottę, jajka, budyń i cukier. Zmiksować krótko do połączenia składników. Masę serową przelać na podpieczony spód.  Na jej wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Całość  posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut lub do wypieczenia sernika. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Smacznego :) 

Zdjęcie - Sernik ze  śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałwowo-czekoladowy mazurek

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami. WielkaNoc!

Mazurki z kremem cytrynowym i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cake pops
2

Cake pops

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Cytrynowa chałka
1

Cytrynowa chałka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
2

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Makaron nadziewany tuńczykiem i ricottą

Makaron nadziewany tuńczykiem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Naleśniki zapiekane z ricottą i szpinakiem
3

Naleśniki zapiekane z ricottą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Zakręcona tarta
1

Zakręcona tarta

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir