Sałatka z camembert i wędzonym boczkiem
Smaczna, szybka sałatka z serem camembert i wędzonym boczkiem to super pomysł na lekką kolację, przekąskę czy drugie śniadanie z delikatną orzechową nutą jaką daje olej z pestek dyni. Żeby ożywić danie można użyć czerwonych pomidorków koktajlowych a nie czarnych tak jak ja, choć one też dają fajny efekt :)
Składniki na 2 porcje:
- mix sałat
- 10 pomidorków koktajlowych (czarnych lub czerwonych)
- 1 serek camembert
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- garść obranych pestek dyni
- olej z pestek dyni
Na dnie talerzy rozłożyć sałatę, na niej poukładać pomidorki pokrojone w ćwiartki, następnie ser camembert pokrojony w dużą kostkę, na nim położyć porwany na mniejsze kawałki boczek. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, posypać wierzch sałatki, a całość polać olejem z pestek dyni. Podawać od razu po przygotowaniu.