Jaglanka z sosem Tahini i granatem
- 100 g kaszy jaglanej,
- 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego),
- 250 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżka cukru trzcinowego.
Sos Tahini:
- 1 łyżka pasty tahini,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Dodatkowo:
- pestki z 1/2 owocu granatu.
Nie masz pomysłu na śniadanie? Może pyszna jaglanka z mlekiem kokosowym, pastą sezamową Tahini, syropem klonowym serwowana z pestkami granatu?
Kaszę jaglaną opłukać zmieniając kilkakrotnie wodę, do momentu aż będzie klarowna. Wsypać ją do niedużego garnka, dodać mleko oraz połowę mleka kokosowego (125 ml), cukier trzcinowy i zagotować na średnim ogniu.
Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości przez około 15 minut.
Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia.
Wymieszać składniki sosu Tahini. Wyłuskać nasiona z granatu i dodać je do sosu. Podawać z jaglanką.
Źródło: kwestiasmaku.com