Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką
Najbardziel lubimy domowe desery. Dzisiejszy deser to świetny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców, tym razem gruszek. Połączenie delikatnych po upieczeniu gruszek i chrupiącej kruszonki to doskonały i pyszny pomysł. Gruszki przed zapieczeniem w piekarniku skarmelizowałam na maśle z miodem, a kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem płatków owsianych. Prosto, smacznie i zdrowo!
Jeśli chcesz zaszaleć podaj deser z gałką lodów lub bitą śmietaną!
Skladniki na 4 porcje:
4 duże gruszki i więcej
1 czubata łyżka masła
1 łyżka miodu
1/2 laski wanilii
kruszonka:
150 g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
50 g płatków owsianych górskich
75 g zimnego masła
2 łyżki ksylitolu/cukru
kilka orzechów włoskich
Wykonanie:
- składniki na kruszonkę zagnieść, owinąć w folię i odstawić do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny
- gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienna z komórkami kamiennymi. Na patelni rozgrzać masło z miodem, aż lekko się zrumieni, ułożyć gruszki, wailię z wyskrobanymi ziarenkami i smażyć przez kilka minut potrząsając patelnią. Gruszki powinny lekko zmięknąć zachowując kształt
- gruszki ułożyć w naczyńkach do zapiekania razem z sosikiem, który wytworzył się podczas karmelizacji. Na gruszkach równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Na koniec posypać posiekanymi orzechami włoskimi
- zapiekać w 200*C do zrumienienia, około 25-30 minut
- pyszne na gorąco po wyjęciu z piekarnika i wystygnięte na drugi dzień również