Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką
Zdjęcie - Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najbardziel lubimy domowe desery. Dzisiejszy deser to świetny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców, tym razem gruszek. Połączenie delikatnych po upieczeniu gruszek i chrupiącej kruszonki to doskonały i pyszny pomysł. Gruszki przed zapieczeniem w piekarniku skarmelizowałam na maśle z miodem, a kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem płatków owsianych. Prosto, smacznie i zdrowo!
Jeśli chcesz zaszaleć podaj deser z gałką lodów lub bitą śmietaną!

Skladniki na 4 porcje:
Zdjęcie - Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4 duże gruszki i więcej
1 czubata łyżka masła
1 łyżka miodu
1/2 laski wanilii

kruszonka:

150 g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
50 g płatków owsianych górskich
75 g zimnego masła
2 łyżki ksylitolu/cukru
kilka orzechów włoskich

Wykonanie:
  • składniki na kruszonkę zagnieść, owinąć w folię i odstawić do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny
  • gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienna z komórkami kamiennymi. Na patelni rozgrzać masło z miodem, aż lekko się zrumieni, ułożyć gruszki, wailię z wyskrobanymi ziarenkami i smażyć przez kilka minut potrząsając patelnią. Gruszki powinny lekko zmięknąć zachowując kształt
  • gruszki ułożyć w naczyńkach do zapiekania razem z sosikiem, który wytworzył się podczas karmelizacji. Na gruszkach równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Na koniec posypać posiekanymi orzechami włoskimi
  • zapiekać w 200*C do zrumienienia, około 25-30 minut
  • pyszne na gorąco po wyjęciu z piekarnika i wystygnięte na drugi dzień również
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów