Babka biszkoptowa
Nie zawsze jest tak, że sama wymyślam czy modyfikuję przepisy. Czasami po prostu sięgam do sprawdzonego źródła i na jego bazie przygotowuję danie. Tak było tym razem, gdy sięgnęłam do magazynu BBC „Good Food” i przygotowałam klasyczną babkę biszkoptową.
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego do kawy, ta babka będzie w sam raz. Upiekłam ją na bazie brązowego cukru, z dodatkiem mielonego imbiru, co dało jej ładny kolor i przyjemny, jesienny i rozgrzewający aromat.
Babkę przygotowałam w klasycznej formie „z kominkiem” o średnicy ok.20 cm.
Składniki:
- masło - 70 g, miękkie
- drożdże instant - 7 g
- cukier brązowy - 80 g
- jajko - 5 szt
- mielony imbir - 1 łyżeczka
- mąka pszenna - 160 g
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- bułka tarta - 40 g
Białka rozdziel od żółtek.
Miękkie masło ubij z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodaj suche składniki: mąkę, imbir, drożdże, sodę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i sól. Połącz.
Ubij białka na sztywną pianę i partiami dodawaj do ciasta.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj folią i odstaw na 30 minut.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC i piecz przez ok. 35-45 minut.
Gotowe ciasto możesz dodatkowo nasączyć syropem przygotowanym z 200 ml ulubionego alkoholu i 200 g cukru pudru (gotowane przez 5 minut).