Jesień nie zagościła jeszcze na dobre - a ja już tęsknię za latem :). Postanowiłam wrócić do niego chociaż smakami. Dzisiaj proponuję przepyszne smoothie, ze sprawdzonych owoców - banana i ananasa - na bazie mleka kokosowego.
Tym razem padło na ciasto Lion, przepis znalazłam tutaj, przepis trochę zmodyfikowałam, bo dałam mniej masy kajmakowej i na górę nie dawałam batoników lion, bo słodkości byłoby za dużo, a przesłodzonych ciast nie lubimy. Z biszkopta zeskrobałam wierzch i pokruszyłam. Dzięki temu ciasto nie było przesłodzone, dla nas idealne. Jedyna wada tego ciasta jest taka, że bardzo szybko znika ;-)
Mąkę łączymy z posiekanym drobno zimnym masłem, jajkiem, wodą i solą. Zagniatamy krótko ciasto jedynie do połączenia składników w zgrabną kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki...
Wiem, że nie wszyscy są fanami bezy, jednak dobrze upieczona, lekko ciągnąca w środku, z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów to prawdziwy rarytas. Szczególnie, jeśli podamy je w towarzystwie czarnej kawy i gorzkiej czekolady. Takie połączenie doskonale się równoważy!
Pewnie wszystkim jest już znane zielone ciasto ze szpinakiem o wdzięcznej nazwie "Leśny mech". Sama piekłam je kilkukrotnie, ale jakoś nigdy nie było okazji by wrzucić tu przepis, więc to teraz czynię, bo ciasto jest pyszne i jeśli jeszcze ktoś nie próbował to zachęcam :)
Uwielbiamy domowe koktajle. Ten jest wyjątkowy ponieważ wspomaga zdrowie naszych jelit. Szpinak ma dużo witamin i flawonoidów, które - jak dowiedziono - wspomagają korzystne bakterie w jelitach, z kolei awokado zawiera mnóstwo dobrych naturalnych tłuszczów i witaminy E.
Tym razem wrzuciłam ją do mego ulubionego rzymskiego garnka. Najpierw ten garnek zamoczyłam na chwilę, powoli tę wilgoć oddawał potem kaszy, która jako mniej przetworzona, potrzebuje więcej czasu, by być miękką. Gotując w normalnym garnku trzeba by zawartość cały czas mieszać, żeby nie przywarła do dna. Bardzo ważna w tym przepisie jest musztarda, to ona nadaje daniu charakteru.
Kurczaka umyć, pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Mango i marchewki obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebule w piórka. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce...
Prosty sposób na przyrządzenie smacznego łososia. Na wierzch ryby nakładam masło wymieszane z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny, zapiekam i gotowe. Po kilkunastu minutach wyciągam pyszną, pięknie pachnąca, aromatyczną rybę.
Udka kurczaka z warzywami z piekarnika to pomysł na prosty i smaczny obiad. Obiad w piekarniku robi się sam, jednocześnie mamy za jednym zamachem warzywny dodatek. Podczas pieczenia powstaje swoisty, pyszny sosik - idealny do kasz lub klusek.
Chlebki naan prażone na suchej patelni smakują wybornie. I nie ma przy nich praktycznie żadnej roboty. Mogą stanowić przegryzkę solo lub być dodatkiem do ulubionego dipu czy sosu. Spróbujcie, a nie pożałujecie:-)
Dawno, ale to bardzo dawno nie piekłam chałki. Minęło pięć lat. Nie używam mąki pszennej, ale chciałam zjeść chałkę zdrowszą. Użyłam mąkę chlebową orkiszowa.
To wyjątkowo ciepła i zakręcona jesień, dlatego postanowiłam upiec zakręcony chleb. Wykorzystałam do tego puree z pieczonej dyni. Ciasto podzieliłam na dwie części, klasyczną i dyniową. Następnie rozwałkowałam ja na prostokąty, zawinęłam jak roladę i zostawiłam w keksówce do wyrośnięcia.
Uwielbiam piec pasztety i przygotowywać wszelkie pasty do chleba. Dzisiaj podaję przepis na tradycyjny pasztet drobiowy z dodatkiem wątróbki. Pasztet drobiowy był pierwszym jaki upiekłam, od tamtej pory przepis nieco modyfikowałam i teraz podaję wersję według której piekę go od kilku lat.