Placuszki bananowe - pyszne
Dzień dobry :-) Szybkie i bardzo smaczne placuszki z banana, które pokochają na pewno dzieci i dorośli. Nie ma w nich cukru, bo słodycz dają banany, idealne do jogurtu, dżemu, solo z owocami. U mnie dzieci tym razem jadły same. Placuszki zniknęły w mig. Można je nawet jeść zimne, bo smakują super :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 2 jajka L
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanką mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (jak kto lubi, ja dałam)
- olej do smażenia
1. W misie miksera na wysokich obrotach ubijamy jajka. Jajka po ubiciu powinny być puszyste. Wtedy dodajemy do nich mleko i banany, które wcześniej rozgniatamy widelcem. Miksujemy już na niższych obrotach do połączenia się składników.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cynamon i wszystko partiami wsypujemy do naszej masy, miksujemy.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta, dajemy na patelnię i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, ale placuszki są na tyle słodkie, że nie jest to konieczne :-) Smacznego :-)