Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
Udka kurczaka z warzywami z piekarnika to pomysł na prosty i smaczny obiad. Obiad w piekarniku robi się sam, jednocześnie mamy za jednym zamachem warzywny dodatek. Podczas pieczenia powstaje swoisty, pyszny sosik - idealny do kasz lub klusek.
Udka nacięłam do kości, dzięki czemu przyprawy lepiej się wchonęły, mięso szybciej się upiekło i było bardzo, bardzo mięciutkie.
Udka są cudownie złociste, a skórka bardzo chrupiąca, a jesienne warzywa wyjątkowo aromatyczne - obiadek idealny!
Składniki:
4 uda z kurczaka
2 czerwone papryki
2 małe cukinie
1 duża czerwona cebula
2 marchewki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, czerwona papryka
3 łyżki oliwy
około 1 szklanki bulionu
Wykonanie:
- udka kurczaka kilkakrotnie głębko naciąć ostrym nożem do kości. Natrzeć solą, pieprzem i papryką i odstawić na 30 minut
- obrane warzywa pokroić w grubą kostkę, obrać czosnek. Wymieszać z oliwą i solą
- warzywa rozłożyć płasko na blaszce, podlać bulionem, następnie ułożyć udka
- piec 15 minut w 190*C, następne 25 minut w temperaturze 220*C