Falafel to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Te smażone kulki z ciecierzycy są często podawane w barach typu Fast-food jako wegetariańska alternatywa dla kebabu. Od dawna przymierzałam się do tej potrawy i żałuję, że ją zrobiłam... DOPIERO TERAZ :) Falafel jest przepyszny!
Podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać grzyby (...). Smażyć przez około 10 minut. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty...
Niedawno otrzymałam (...) cudowny prezent - paczkę quinoa czyli komosy ryżowej. Nigdy wcześniej jej nie próbowałam. Postanowiłam przygotować z niej sałatkę, tak troszkę na swój sposób
Trochę późno piszę tego posta bo tą "jarzynkę" robiłam już jakiś czas temu na kolację, mam nadzieję że macie jeszcze groszek cukrowy (ja tak) lub możecie go kupić bo warto zrobić sobie taką ciepłą kolację :-)
Saag aloo, czy też aloo saag to nic innego, jak smażone ziemniaki ze szpinakiem. Brzmi banalnie? No cóż, gdyby życie składało się wyłącznie z takich banałów, jak to danie... byłoby całkiem ekstatyczne :)
Adżapsandali to typowa gruzińska potrawa z duszonych warzyw. Jej wersji jest sporo, ale podstawę zawsze stanowią bakłażany. Jest to więc potrawa zdecydowanie dla osób lubiących to warzywo.
Dziś mam dla Was kolejny sposób na cukinię – tym razem w wersji wegetariańskiej , a mianowicie z farszem z soczewicy.
Przyrządzona w ten sposób jest nie tylko smaczna , ale i niezwykle zdrowa.
Inny, ciekawy sposób na przyrządzenia kalafiora, gdyby komuś znudziło się podawanie go z nieśmiertelną bułką tartą ;) Trochę egzotycznie i całkiem smacznie.