Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym.....
Są jeszcze takie miasteczka w Polsce, gdzie zatrzymał się czas, a rankiem budzi nas pianie koguta. Małe miasteczka, bez wielkomiejskich marketów, gdzie po masło i jajka na śniadanie gospodynie wychodzą z wiklinowymi koszykami. Pod oknami bielonych domków kwitną malwy, pachnie kwiat groszku, a w oddali szemrzą strumyki. Miejsca, w którym sąsiad pozdrawia sąsiada nie tylko skinieniem głowy, a kobiety zatrzymują się przy płocie na serdeczną pogawędkę. Miejsca, w których czas płynie leniwie, dzielony pomiędzy pracę, przyjemności, rodzinę i małe codzienne szczęścia. Miejsca, z natury nostalgiczne.
***
Dziś kolejny przepis kuchni gruzińskiej. Danie proste, szybkie, lekkie i niezwykle smaczne. Ja mogła bym się nim zajadać na okrągło. Zdjęcie powstało przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim.
Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym:
300 g bakłażanów 200 g pomidorów, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, po pół pęczku natki pietruszki, koperku i bazylii, czarny zmielony pieprz, czerwona zmielona papryka, sól do smaku
Bakłażany pokroić w kostkę lub półplasterki, smażyć na gorącm oleju aż powstanie na nich złocista skórka. Pomidory wyszorować porządnie pod bieżącą wodą i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, czosnek rozgnieść lub drobniutko posiekać. Zieleninę umyć i posiekać. Wymieszać z pomidorami i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką (ja korzystam z papryki wędzonej w proszku).
Zalać przygotowanym sosem bakłażany, odstawić na godzinę, dwie aby się przegryzły...
Smacznego :)))