Młode ziemniaki smażone z warzywami
W ramach lekkiego obiadu, bardziej w tygodniu niż w niedzielę, polecam ziemniaki smażone z warzywami. Odpowiednio przyprawione ulubionymi ziołami smakują wspaniale. Bukiet warzyw można komponować według własnego gustu lub wedle zawartości lodówki. Można też podać z mięsem lub jajkiem sadzonym lub zjeść wersje wegetariańską.
Składniki:
- 5 młodych ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 7 średnich pieczarek
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć następnie dodać pokrojone pieczarki. Dusić ok. 10 min. Dodać cukinię i paprykę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić aż warzywa będą miękkie ale nie rozciapane.
Na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone na plasterki lub w ósemki ziemniaki. Przysmażyć na rumiano. Dodać do usmażonych warzyw, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Podawać posypane natką pietruszki.
Smacznego:)