Pieczarki balsamico z brokułem i szalotką.
Kiedy po raz pierwszy przygotowywałam to danie, nawet nie sądziłam, że stanie się hitem rodzinnych poczęstunków i babskich spotkań, których wciąż mam niedosyt. Początkowo składało się niemal wyłącznie z pieczarek, ale po dodaniu szalotki i zielonego brokułu zyskało tak wiele, że nie zamierzam już więcej eksperymentować. Danie z pograniczna kategorii. Sama nie do końca wiem, czy to przystawka, przekąska, czy sałatka na ciepło. Wiem, że jest pyszne i na tym zawsze skupiam większość uwagi… Uwielbiam je za świeży wygląd, za smak, bajeczny aromat i prostotę przygotowania. Gdy mam ochotę na coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego, w kilka chwil mogę mieć pełną miseczkę i zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Wystarczy wrzucić pieczarki na gorącą patelnię, zakręcić kilka razy łyżką i można zacząć zachwyty… Gwarantuję, że będą…
Składniki:
- 500g drobnych pieczarek
- ok 250g brokułu
- 1 szalotka (lub niewielka cebulka)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- sól/ czarny pieprz do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Zagotować wodę, osolić i obgotować brokuł przez 3-5 minut. Odcedzić i włożyć do wody z lodem, by przerwać proces gotowania.
- Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać umyte i osuszone pieczarki. Podsmażyć na dość dużym ogniu.
- Szalotkę posiekać w piórka. Dodać do podsmażonych pieczarek, w chwili, gdy zacznie zmniejszać się ilość płynu na patelni.
- Dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec dodać ocet balsamiczny, potrząsnąć kilka razy patelnią i przez minutę trzymać jeszcze na ogniu.
- Dodać brokuł i zdjąć z kuchenki. Posypać posiekaną natką pietruszki.
- Podawać na ciepło.
Smacznego!