Risotto z grzybami
I oto moje drugie risotto. Juć chyba bez niego żyć nie mogę. Tyle lat zmarnowanych...
Składniki:
- 25 dkg ryżu Arborio,
- 25 dkg podgrzybków świeżych lub mrożonych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- oliwa,
- masło,
- oscypek starty lub parmezan,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jeśli używamy świeżych podgrzybków to trzeba je podgotować. Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać grzyby (u mnie były mrożone, już obgotowane). Smażyć przez około 10 minut. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty.
Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Wsypać trochę sera, doprawić solą i pieprzem. Posypać startym serem i świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.