Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Zdjęcie - Risotto z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I oto moje drugie risotto. Juć chyba bez niego żyć nie mogę. Tyle lat zmarnowanych...

Składniki:

  • 25 dkg ryżu Arborio,
  • 25 dkg podgrzybków świeżych lub mrożonych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • oliwa,
  • masło,
  • oscypek starty lub parmezan,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Jeśli używamy świeżych podgrzybków to trzeba je podgotować. Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać grzyby (u mnie były mrożone, już obgotowane). Smażyć przez około 10 minut. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty.


Zdjęcie - Risotto z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Wsypać trochę sera, doprawić solą i pieprzem. Posypać startym serem i świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.
Zdjęcie - Risotto z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów