Danie dla wszystkich lubiących warzywa. Mięsożercy mogą dodać do nich swoje ulubione mięsko;-) Samo smażenie jest szybkie, ja wykorzystałam do tego wok.
Przepis na ten omlet mam od 15 lat. Był hitem w jednej z modnych trójmiejskich restauracji. Jakie było moje zdziwienie, kiedy przepis na ten omlet znalazłem w jednym z portali, a jeszcze większe, że to ja sam podałem go już w 2004. Najwyższy czas go przypomnieć. Robi się go szybko, no i wegetarianie się ucieszą.
Nigdy nie byliśmy zwolennikami świeżego rozmarynu, w tym daniu jednak, poddany obróbce cieplnej jest genialnym dopłenieniem smaku balsamico! A pieczony (nieostry) kremowy czosnek rozpływa sie w ustach. W każdym razie same o..chy i a...chy :)
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.
Delikatne, niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno solo, jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.
Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.
Cebulę, czosnek, por , paprykę pokroić w paski, przesmażyć na woku. Dodać cukinię i ogórek, na koniec pomidorki przekrojone na połówki. Całość wymieszać z gotowym orientalnym sosem boemboe i azjatyckim makaronem
Niby nic takiego , a smakują każdemu!
Mowa o młodych ziemniakach.
Delikatne … mięciutkie …
Smakują zarówno same, polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem …
To taki typowo polski, letni obiad.
Dziś mam dla Was przepis na młode ziemniaczki w wydaniu na ostro – tak jak ja lubię najbardziej!
Pieczone młode ziemniaczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryby, ale równie dobrze smakują same, popijane kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wzbogacone oliwą i rozmarynem są niezwykle aromatyczne i naprawdę ciężko przestać je jeść ;)
Expresowe, bardzo proste, wrecz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii. Jeli masz ugotowana ciecierzyce pod reka zrobisz je w niecale 10 minut.
Spróbujcie, czy Wam będzie pasował taki dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Marchewki doskonale sprawdzą się na świątecznym obiedzie i w sezonie grillowym. Mniam!
Zamiast jarmużu można podać szpinak lub czosnek niedźwiedzi. Szpinaku nie musimy blanszować, krótko dusimy go z pieczarkami. To bardzo proste i smaczne danie, polecam na obiad i kolację.
Dzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. „co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem”?