Adżapsandali

Adżapsandali to typowa gruzińska potrawa z duszonych warzyw. Jej wersji jest sporo, ale podstawę zawsze stanowią bakłażany. Jest to więc potrawa zdecydowanie dla osób lubiących to warzywo. Ja zaliczam się do tego grona od niedawna, więc zaryzykowałam i dołączyłam do wspólnego gotowania adżapsandali z Mopsikiem, Panną Malwinną, Agatą i Maggie.
Adżapsandali może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych lub, razem z pieczywem, stanowić wegetariańskie lub postne danie.
Dla mnie adżapsandali jest przedsmakiem wakacji – do Gruzji wybieram się już za niecałe 3 tygodnie :)


Photobucket
ADŻAPSANDALI
(4-5 porcji)
750g bakłażanów,
1 cebula,
250g ziemniaków,
250g pomidorów,
½ strączka zielonej papryczki chili,
1 ząbek czosnku,
1 liść laurowy,
po 3 gałązki kolendry, natki pietruszki, koperku i bazylii,
2-3 łyżki oleju,
sól

Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebulę poszatkować. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i w ósemki.
W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć ok. 3-5 minut. Następnie dodać bakłażana i pomidory oraz liść laurowy. Całość dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać posiekaną papryczke chili (bez pestek), posiekaną zieleninę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podawać na ciepło.


(przepis z książki "Kulinarny Kaukaz. Smaki, tradycje, receptury")


Zdjęcie - Adżapsandali - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Adżapsandali na rozpoczęcie III edycji akcji Warzywa psiankowate
2

Adżapsandali na rozpoczęcie II…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)
3

Pasztet z indyka bez pieczenia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Fit tarta jabłkowa

Fit tarta jabłkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Owsianka z tahini i borówką amerykańską. Dieta szybka przemiana - faza III

Owsianka z tahini i borówką am…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II
1

Klops z indyka. Dieta szybka p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Por duszony z czerwoną papryką. Dieta szybka przemiana - faza I i II
3

Por duszony z czerwoną papryką…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Zielone curry z kurczakiem i cukinią
2

Zielone curry z kurczakiem i c…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Orientalna zupa kalafiorowa
3

Orientalna zupa kalafiorowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem
2

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami

Aloo gobi - kalafior smażony z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit