Adżapsandali

Adżapsandali

Adżapsandali to typowa gruzińska potrawa z duszonych warzyw. Jej wersji jest sporo, ale podstawę zawsze stanowią bakłażany. Jest to więc potrawa zdecydowanie dla osób lubiących to warzywo. Ja zaliczam się do tego grona od niedawna, więc zaryzykowałam i dołączyłam do wspólnego gotowania adżapsandali z Mopsikiem, Panną Malwinną, Agatą i Maggie.
Adżapsandali może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych lub, razem z pieczywem, stanowić wegetariańskie lub postne danie.
Dla mnie adżapsandali jest przedsmakiem wakacji – do Gruzji wybieram się już za niecałe 3 tygodnie :)


Photobucket
ADŻAPSANDALI
(4-5 porcji)
750g bakłażanów,
1 cebula,
250g ziemniaków,
250g pomidorów,
½ strączka zielonej papryczki chili,
1 ząbek czosnku,
1 liść laurowy,
po 3 gałązki kolendry, natki pietruszki, koperku i bazylii,
2-3 łyżki oleju,
sól

Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebulę poszatkować. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i w ósemki.
W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć ok. 3-5 minut. Następnie dodać bakłażana i pomidory oraz liść laurowy. Całość dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać posiekaną papryczke chili (bez pestek), posiekaną zieleninę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podawać na ciepło.


(przepis z książki "Kulinarny Kaukaz. Smaki, tradycje, receptury")


Zdjęcie - Adżapsandali - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów