Pyszny kurczak w aksamitnym sosie z mleka kokosowego z kawałkami papryki oraz karmelizowaną cebulą, całość w towarzystwie sypkiej kaszy jaglanej to bardzo przyjemny posiłek po męczącym dniu.
Dzisiejszą kaszę, którą chcę Wam przedstawić jest kasza jęczmienna. Bogata w błonnik, cynk, magnez, czy żelazo. Zapewne wspomoże naszą perystaltykę i na długo pozostaniemy syci. Dodatek świeżej sałaty, natki pietruszki lub szczypiorku sprawi, że poczujemy wiosnę.
Czosnek niedźwiedzi ma właściwości zwykłego czosnku ale zawiera zdecydowanie więcej siarki przez co wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego , pomaga zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, korzystnie wpływa także na pracę wątroby pomagając jej w odtruwaniu organizmu. Ta niesamowita roślina rośnie już od marca ale ponieważ jest pod częściową ochroną, bardziej polecamy Wam zakup liści czosnku na rynku lub uprawę domową.
Pieczony kurczak ( a w zasadzie podudzia- bo pieką się naprawdę szybko, a dodatkowo mają dobre mięso), do tego ziemniaki i warzywa. Do piekarnika i po 40 minutach (w trakcie których można sobie odpocząć!), obiad ląduje na stole.
Całość przygotujcie wcześniej, a przed obiadem tylko hyc- do pieca!
Tapenada to pasta z oliwek ( najczęściej czarnych ), wywodząca się z Prowansji.
Bardzo często spotykana również w kuchni śródziemnomorskiej.
Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do świeżego pieczywa, makaronu, a nawet mięs czy ryb!
Pastę robi się błyskawicznie i jest świetnym pomysłem na leniwe śniadanko albo kolację!
Dziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam!
Wielkanocna babka z zajączkiem, to tak na prawdę dwa ciasta w jednym - czyli babka nadziewana murzynkiem. I proszę mi uwierzyć, że nie jest w ogóle tak skomplikowana, na jaką wygląda.
Czasem zdarza się, że mi akuracik dwa białka po czymś zostają i wtedy, by owe białka zużyć, smażę klasyczne gofry. Na śniadanie. Są niewyobrażalnie leciutkie i chrupiące, niemal jak wafle
Połączyć wszystkie wymienione składniki zalewy (ocet, cukier, olej Kujawski 3 ziarna, sól i pieprz), całość zagotować.
Do gotującej się zalewy wrzucić buraki, paprykę pokrojoną w kostkę i poszatkowaną cebulę.
Gotować około 15 minut.
Rozłożyć do słoików i pasteryzować...
Po świętach mamy przesyt mięsa, ale jeść coś trzeba; Proponuję ryż smażony z warzywami po meksykańsku. Może stanowić samodzielne danie, ale również być dodatkiem do mięs typowych dla kuchni Meksyku.
Białko z cukrem ubić na pianę. Wodę zagotować i wsypać do niej żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Jak ostygnie, dodawać stopniowo do ubijanej piany. Następnie podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. Wlać do uprzednio przygotowanego naczynia. Zalewać warstwami. Wierzch zalać galaretką...
Po świętach mamy przesyt mięsa, ale jeść coś trzeba; Proponuję ryż smażony z warzywami po meksykańsku. Może stanowić samodzielne danie, ale również być dodatkiem do mięs typowych dla kuchni Meksyku.