Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowi na najlepsze ciasto dyniowe pod słońcem? Mam nadzieję, że tak, bo ten wypiek to absolutny jesienny must bake! Ciasta z warzyw lubię najbardziej za to, że wydają się takie niewinne i stanowią genialną wymówkę, by sięgnąć po drugi kawałek. Chociaż sądzę, że wcale nie będziecie jej potrzebować, bo po prostu nie można sobie odmówić kolejnej porcji. Największą zaletą tego ciasta jest jego wspaniała wilgotna struktura, będąca zasługą maślanki. Każdy kęs wprost rozpływa się w ustach! Patent na to podpatrzyłem na stronie KukBuka. Dodatkowo nie mogło oczywiście zabraknąć znanej i lubianej polewy z serka Philadelphia. Kremowej, lekko słonej i silnie uzależniającej. Więcej myślę, że pisać nie trzeba... Po prostu pycha!
Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na blachę o wymiarach 25 x 35 cm
Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru białego
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ⅛ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 2 szklanki purée z dyni*
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki maślanki
  • 5 ekologicznych jajek
Polewa:
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g serka Philadelphia
  • ¾ szklanki cukru pudru


Dodatkowo:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • orzechy włoskie






* PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotuj dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło (w temperaturze pokojowej) umieść razem w osobnej misie i ubij lekko trzepaczką. Dodaj do suchych składników i połącz ze sobą za pomocą łyżki.
Masę wlej do formy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 40-50 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.
Polewa Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj mikserem do białości, następnie dodawaj serek Philadelphia łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Podobnie postąp z cukrem pudrem, powoli go wsypując, cały czas ucieraj masę.
Polewą posmaruj zimne ciacho. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i włoskimi orzechami.
*

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów