Jarmuż duszony z czosnkiem i prażonym słonecznikiem
- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Jako ciepły dodatek do obiadu dzisiaj proponuję jarmuż. Duszony na maśle, odpowiednio przyprawiony czosnkiem z chrupiącym słonecznkiem. Jeśli lubicie jarmuż na surowo to ta wersja powinna przypaść wam do gustu ponieważ pod wpływem duszenia jarmuż miękknie i twarde części nie są już tak denerwujące.
Składniki- jarmuż - 1 opakowanie
- masło - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- słonecznik - 3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, odstawić do wystygnięcia.
Na patelni rozpuścić masło z łyżką oleju, wrzucić liście jarmużu, przesmażyć chwilę, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut. Pod wpływem ciepła jarmuż znacznie zmniejszy objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i chwilę przesmażyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypany prażonym słonecznikiem.
Smacznego:)