Razowe ciasto czekoladowe z burakami

Razowe ciasto czekoladowe z burakami
Zdjęcie - Razowe ciasto czekoladowe z burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Było to moje pierwsze, trochę niepewne, podejście do ciasta z burakami. Okazało się ono przepysznym wypiekiem. A na dodatek całkiem zdrowym. Dodałam do niego mąkę żytnią razową oraz niewielką ilość cukru trzcinowego. To ciasto jest po prostu wyśmienite. Buraków prawie w ogóle w nim nie czuć. I jednym kawałkiem można się bardzooo najeść :) Polecam!


Zdjęcie - Razowe ciasto czekoladowe z burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Razowe ciasto czekoladowe z burakami

/forma o średnicy 23 cm/

250g ugotowanych buraków
150g czekolady min. 70%
50g kakao
150g mąki żytniej razowej
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego

do podania: cukier puder

Buraki ugotować, obrać i ostudzić. Masło rozpuścić. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Odstawić. Blenderem rozmiksować buraki na puree. Dodać masło i jajka. Ponownie rozmiksować na gładką masę. Przełożyć ją do miski z suchymi składnikami i dokładnie połączyć obie masy mieszając. Dodać posiekaną bardzo drobno czekoladę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zdjęcie - Razowe ciasto czekoladowe z burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów