Sernik kawowy z mascarpone
Nie sposób oderwać się od podjadania masy kawowej w czasie jej przygotowywania , nie sposób poprzestać na jednym kawałku gotowego ciasta, choć to bardzo syty deser! Ten smak to "poezja" nie tylko dla wielbicieli kawy.
Połączenie smaku kawy z nutką cytrusową to naprawdę doskonała kompozycja! Serdecznie polecamy bo naprawdę warto! Ciasto z serii - bez pieczenia :)
Składniki:
- 750 g mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- 300 g herbatników (u nas ciemne)
- 120 g masła topionego
- skórka starta z dwóch cytryn
- 3 łyżki (kopiaste) kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki wrzątku
- 200 g cukru ciemnego
- ok. 50 ml zimnej wody do zalania żelatyny
- 5 łyżek żelatyny
Dekoracja
- 100 g czekolady (u nas gorzka, biała prezentuje sie doskonale przy jasnych herbatnikach)
- 2 łyżeczki masła
- 100 g malin (opcjonalnie)
Sposób przygotowania: Ciastka pokruszyć dokładnie i wymieszać ze stopionym masłem. Wymieszać. Wyłożyć okrągłą tortownicę. Wstawić do lodówki. Przygotować syrop z kawy - zaparzyć w rondelku kawę z wrzątkiem, dodać cukier, wymieszać i gotować na małym ogniu do konsystencji syropu. Powinno zostać ok. 150 ml płynu - może to potrwać ok. 10-15 minut. W tym czasie ubić kremówke na sztywno (dobrze jest schłodzić ją przez kilka minut w zamrażarce), a w osobnym naczyniu zmiksować przez ok. 2 min mascaropne (aby miało gładką strukturę) ze startą skórką cytrynową, W tym czasie żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Namoczoną żelatynę dodać do gorącej kawy i mieszać do rozpuszczenia i lekkiego wystudzenia masy kawowej. Połączyć mascarpone z kremówka i masą kawową. Tak przygotową masę wylać na herbatniki. Wstawić do stężenia na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Po stężeniu ciasta przygotować polewę - stopić czekoladę z masłem - wylać na ciasto tworząc wzroki, na wierzch ułożyć maliny - odczekać ok. pół godziny do stężenia czekolady.
Ilość porcji : 12
Czas przygotowania: 1-2 dni
Przepis ze stron Poradnika domowego z 2014 roku