Szybkie curry z łososiem
Zdecydowanie za mało na blogu mam ryb i owoców morza. Uwielbiam je, niestety mój ukochany nie podziela mojej miłości, dlatego przygotowuję je praktycznie tylko dla siebie. Dziś proponuję szybkie i rozgrzewające curry z łososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybkie curry z łososiem
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego
- 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli cayenne
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 5 liści curry
- 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sok z 1 limonki
- 900 g fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę
- sól i pieprz
- liście kolendry do podania
- opcjonalnie makaron ryżowy do podania
Przygotowanie:
- W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.
- Następnie wmieszaj cayenne, pomidory, liście curry i 1 łyżeczkę soli, po czym wlej bulion wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
- Po tym czasie dodaj do sosu łososia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
- Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym posypane świeżą kolendrą.
Smacznego!
English version
Easy salmon curry
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons olive oil or other vegetable oil
- 1 large onion, finely chopped
- 1 teaspoon ground coriander
- 1 teaspoon ground cumin
- 1 teaspoon ground turmeric
- 1/2 teaspoon cayenne pepper
- 400 g tin chopped tomatoes
- 5 curry leaves
- 250ml chicken or fish stock
- 200 ml coconut milk
- 1 teaspoon brown sugar
- juice of 1 lime
- 900 g skinless salmon fillet, cut into 3 cm cubes
- salt and pepper
- coriander leaves for serving
- cooked rice noodles for serving
Preparation:
- Heat the oil in a large pan over a medium-low heat. Add the onion and cook, stirring occasionally, for 5 minutes or until translucent. Add the ground coriander, cumin and turmeric, and cook, stirring, for another 2 minutes.
- Add the cayenne, tomatoes, curry leaves and 1 teaspoon salt, then pour in the stock and coconut milk. Cook, stirring frequently, for 10 minutes, next add the sugar and lime juice and cook for 1–2 minutes.
- Meanwhile add the salmon to the pan and simmer for 2–3 minutes, then remove from the heat. Set aside for 5 minutes to allow the salmon to finish cooking, season with salt and pepper to taste.
- Garnish with coriander leaves and serve with rice or rice noodles.
Enjoy!