Muffinki z orzechami laskowymi i gruszkami
Moja dzisiejsza propozycja to kwintesencja jesieni. Smak głównych składników, czyli orzechów laskowych i gruszek, dodatkowo podkreśla cynamon. Muffinki wychodzą pyszne, wilgotne i nie za słodkie. Przepis jest aż na 16 sztuk, więc na szczęście szybko się nie kończą ;)
Muffinki orzechowe z gruszkami
- 1 1/2 szklanki całych orzechów laskowych (200g)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 180ml mleka
- 100g masła
- 1/2 szklanki syropu z agawy (ok. 150g)
- 2 spore gruszki klapsy (320g po obraniu)
1) Orzechy zmielić w blenderze.
2) Przesypać do dużej miski, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz sól i dokładnie wymieszać.
3) W mniejszej misce wymieszać roztrzepane jajka, syrop z agawy, mleko i stopione masło.
4) Wlać do suchych składników i krótko wymieszać.
5) Wmieszać pokrojone w kostkę gruszki i przełożyć ciasto do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki.
6) Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-22 minuty.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 16
Kaloryczność jednej sztuki: 225 kcal