Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód (łyżka raptem!). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące ciasteczka.
Przygotowując zielone koktajle potraktuj rzeżuchę jako dodatek do szpinaku lub jarmużu, bo sama rzeżucha nie zdoła zabarwić koktajlu na apetyczny zielony kolor.
Bardzo wiosenna w kolorze zupa. Niewielki dodatek ziemniaków powoduje że zupa jest całkiem sycąca. Jeżeli po ugotowania wyda się nam zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając nieco więcej bulionu. Możemy użyć bulionu mięsnego lub warzywnego - i jeden i drugi będzie dobry. A najlepszy oczywiście domowej produkcji :)
Mazurki to nie są moje ulubione ciasta, jednak przynajmniej jeden na Wielkanoc muszę upiec. W tym roku jest to wersja chałwowa przełamana pestkowym smakiem malin. Kompozycja smaków doskonała więc jeśli macie ochotę polecam.
Jajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego koloru.
Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i czekoladowych wypieków. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu nie należy do rodzaju suchych, dławiących babek, co to bez kubka herbaty ani rusz. Im starsza, tym wilgotniejsza.
Takie jajeczka nie tylko wspaniale smakują, ale także mają fantastyczny kolor dzięki burakom. To takie miniaturowe jadalne pisanki! Pamiętajmy tylko, by nie marynować ich zbyt długo. Jedna doba w zupełności wystarczy
Dziś szpinakowe babeczki. Piękne, puszyste, mięciutkie i zieloniutkie... takie wiosenne. Są bardzo smaczne. Szpinak dodaje im właściwie tylko koloru, gdyż jest minimalnie wyczuwalny w smaku.
Polecam przepis na niesamowicie maślane i bardo kruche ciasteczka. Dzięki mące krupczatce rożki są przepyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Ten jeden składnik tak wiele zmienia w konsystencji ciasteczek.
Mini babeczki idealne do koszyczka wielkanocnego , wilgotne i mocno czekoladowe - i moje ulubione ;-) . No i po świętach na pewno nie zostaną przynajmniej w naszym domu. Polecam
Taki majonez na pewno pojawi się na moim wielkanocnym stole. Dziś wylądował w jajecznej paście z wędzonym łososiem i szczypiorkiem. Spróbujcie zrobić majonez sami, to naprawdę łatwe :)