Balchao - indyjskie curry z krewetek w pomidorach
No i znów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa.
Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami.
Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało.
Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree z pomidorów oraz mleczkiem kokosowym.
Podane z ryżem albo chlebkami naan jest super pomysłem na obiad , kolację na ciepło, albo danie na imprezę.
Z całą pewnością zachwyci wielbicieli owoców morza , kuchni indyjskiej … ale też znajdzie wielu zwolenników w tych, którzy do tej pory za taką kuchnią nie przepadali.
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* krewetki królewskie ( obrane ) – 300 g
* pomidory – 250 g
* cebula – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* zielone chili – 1 szt
* masło ghee – 2 łyżki
* mleczko kokosowe – 150 ml
* sok z limonki – 1 łyżka
* imbir, cukier, cynamon, kumin, pieprz kajeński, czarny pieprz, kurkuma – po 1 łyżeczce
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier.
Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką imbiru.
W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu.
W woku podgrzewamy masło z masal, dodajemy zmiksowaną cebulę oraz 3 łyżki wody – gotujemy ok. 3-4 minuty.
Wlewamy przecier z pomidorów, dodajemy mleczko kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje.
Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem!
Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra.